ZKM-ova Europa u Birminghamu

Izvedbama predstave ‘Europa’ redatelja Janusza Kice, autora Lutza Hϋbnera, Malgorzate Sikorska-Miszczuk, Tene Štivičić i Stevea Watersa, od 16. do 19. listopada  u Repertoarnom kazalištu Birmingham u Velikoj Britaniji završava uspješni dvogodišnji projekt ‘Četiri grada, četiri priče’.

EuropaOvaj veliki kazališni projekt nastao je u suradnji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), Repertoarnog kazališta iz Birminghama, Državnog kazališta iz Dresdena te Poljskog teatra iz Bydgoszcza.

Projekt ‘Četiri grada, četiri priče’ povezao je četiri države današnje Europske unije i problematizirao njihova pitanja vezana uz sadašnjost i budućnost ove velike zajednice naroda, a nastanku predstave ‘Europa’ koja je praizvedena 25. travnja u ZKM-u prethodila su istraživanja, susreti i brojne kazališne radionice.

Osebujnost ovog nesvakidašnjeg scenskog projekta koji se nikad prije nije dogodio u Hrvatskoj jest što se predstava ‘Europa’ izvodila  na četiri jezika, okupila se međunarodna ekipa, uz dramske pisce iz Njemačke, Poljske, Hrvatske i Velike Britanije, glumili su i po dva glumca iz spomenutih država Jadranka Đokić i Krešimir Mikić iz Hrvatske te Jonathan Frederick Flitcroft i Elexi Walker iz Velike Britanije; Mathias Bleier i Annett Krause iz Njemačke te Jerzy Pozarowski  i Malgorzata Trofimiuk iz Poljske. Dramaturginja je bila Caroline Jester iz Velike Britanije, kostimografkinja Doris Kristić, scenografiju potpisuje grupa NUMEN i Ivana Radenović, skladatelj je bio Stefan Milosz Weglowski iz Poljske, oblikovatelj svjetla Paul Simon Bond iz Velike Britanije, oblikovatelj videa  Ivan Marušić Klif.

Projekt je financirala Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu, programa Kulture pri Europskoj komisiji.

Predstava je nakon Zagreba izvedena u svibnju u Državnom kazalištu u Dresdenu te u Poljskom teatru u Bydgosczu 6., 7. i 8. listopada.

ZKM

Tagged: , , , , , , , , , ,