ZKM: Pad Mirana Kurspahića

Predstava ‘Pad’, autorski projekt Mirana Kurspahića premijerno je izvedena na sceni Istra  Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM).Pad (ZKM)-Miran KurspahićU posljednje vrijeme česta potreba za revizijom prošlosti, pogotovo one recentne, često vodi u sferu fabrikacije. Dugogodišnje odbijanje Hrvatske da se suoči s neuralgičnim točkama svoje prošlosti, dugogodišnje trpanje evidentnih problema pod tepih, dovelo je do gomilanja te metastaziranja istih, koji su rezultirali ne potrebom za istinom, već potrebom za nekom izmišljenom ‘boljom’ prošlošću, u kojoj smo neokaljani, moralni i trijumfalni.

Upravo te pojave u društvu bile su okidač za nastanak ove pprdstave. ‘Pad’ je postmoderni dramski kolaž nastao interpolacijom autentičnih povijesnih dokumenata i napisanog, izmišljenog dramskog teksta prožetog citatnošću, koji u toj kombinaciji na sebi svojstven način propituje povijesne i društvene ‘istinitosti’.

Naime, dramski komad ‘Pad’, bavi se jednom od rak-rana hrvatske države, a to je – pad Vukovara, te samim time i padom ljudskih i moralnih vrijednosti koje su uslijedile u godinama poslije.

Ovaj projekt ne bavi se samo ‘što bi bilo kad bi bilo’ tezom, već upravo spajanjem nespojivog, otvara prostor za dramsko, a konzekventno i društveno propitivanje dane problematike. Gotovo katarzičan moment u nastanku hrvatske države, nudi izrazito zanimljivo polje za istraživanje zajedno s publikom, te otvara prostor i za pravu kazališnu katarzu.

Glume: Milivoj Beader, Gordan Bogdan, Zoran Čubrilo, Barbara Đurović, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Suzana Nikolić, Filip Nola, Nađa Perišić Radović, Adrian Pezdirc, Damir Šaban, Jasmin Telalović, Dajana Čuljak i Karlo Mlinar. Scenografkinja: Nina Mia Čikeš, kostimografkinje: Marta Žegura i Helena Berden, koreografkinja: Martina Nevistić.

ZKM

Tagged: , , , , , , , ,