ZKM: Predstava H.E.J.T.E.R.I. o generaciji milenijalaca

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) svoju prvu novogodišnju premijeru ima zakazanu za 18. siječnja, kada će se na njihovim daskama naći predstava Rupera Dine Pešuta ‘H.E.J.T.E.R.I.’ u režiji Judite Gamulin, posvećena problemima generacije tzv. milenijalaca.

‘Sve što sam htio reći o povratcima i odlascima, o osmišljavanju života i straha od njih, gej zarukama, fašistima, smjeni generacija, o hipsterskom Božiću, ljubavi i prijateljstvu i urbanim obiteljima. Prošla je godina dana otkako je drama napisana. I nisam nešto pametniji nego što sam bio tada, a trebao bih. Volio bih da mogu snažno poentirati. Ali ipak znam dvije stvari koje nisam znao prošle godine, nekoliko mjeseci nakon svojeg povratka. Sve je zapravo ispalo u redu, zbog prijatelja. Prijateljstva opstaju bez obzira na svaku emotivnu, financijsku ili moralnu katastrofu. I nema veće privilegije nego stvarati s prijateljima, dramu o prijateljstvu’, poručuje autor teksta Pešut.

Na njega se nadovezuje redateljica Judita Gamulin: ‘S ovim Zeitgeist-komadom, koji gori u anksioznoj atmosferi u kojoj živimo mi zarobljeni u produljenoj adolescenciji, povezala sam se odmah. Smrt tradicije koju ova generacija na svojoj koži osjeća više nego bilo koja druga dosad, osim velike slobode, donosi i veliku
neizvjesnost, a protiv neizvjesnosti najlakše se boriti upravo hejtanjem. Kada tomu pridodamo činjenicu da je to prije svega Pešutova autobiografska fikcija, ova priča postaje intimnim, toplim vodičem za preživljavanje dvadesetih godina 21. stoljeća. Htjeli smo najbolju podjelu na svijetu koja će se danima genijalno zabavljati na račun ove naše neizdržive ere i to nam je uspjelo. Njihovi likovi na party dolaze po vlastiti spas za koji se pokušavaju izboriti svaki na sebi specifičan način, a svoj mir traže veoma aktivno čak i kada su potpuno katatonični. Ta se potraga najčešće odvija na štetu njihova prijateljstva čije granice u ovom procesu istražujemo i kojima se pritom često divimo. Nadam se da će ova predstava, baš kao i svaka druga, biti utjehom za uznemirene i uznemirenje za one mirne.

U predstavi glume: Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Ugo Korani, Katarina Bistrović Darvaš i Luka Bulović.

Z. K.

Tagged: , , , , , , , , , , ,