ZKM: Psima ulaz zabranjen

Predstava ‘Psima ulaz zabranjen’ redatelja Rodriga Garcije u izvedbi Temišvarskog narodnog kazališta iz Rumunjske gostuje u subotu, 23. studenoga, u okviru ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).
Psima ulaz zabranjenArgentinsko-španjolski autor Rodrigo Garcia (1964.) multimedijalni je umjetnik i dobitnik ugledne Europske nagrade za novu kazališnu realnost 2009. godine, a gostovanje njegova autorskog projekta u Zagrebačkom kazalištu prva je prigoda hrvatske javnosti za upoznavanje s njegovim bogatim opusom. Rodrigo Garcia i njegova kazališna družina ‘Mesnica’ postali su poznati po spektakularnim predstavama u kojima kritiziraju kapitalizam, neoliberalizam i konzumerizam. Njegovu nerijetko ekstremnu teatarsku poetiku karakterizira, uz upotrebu novih tehnologija i najsuvremenijih medija, otvorena angažiranost protiv društvenih klišeja i predrasuda dok od svoje publike uvijek očekuje izravni interaktivni odnos. To postiže hotimičnim šokiranjem gledatelja i provokacijama koje moraju izazvati reakciju, ma kakva god ona bila, jer kako kaže Garcia ‘napravim li predstavu oko koje će se svi složiti, onda je u društvenom smislu nepotrebna i neuspjela’.

U svojim maštovitim, zabavnim i inovativnim inscenacijama, u kojima neumorno traži smisao postojanja i uzroke ljudskog razočaranja,  zagovara slobodu umjetničkog izražavanja, koja je u svakom smislu neograničena,  no unatoč brutalnim i drastičnim prikazivanjem stvarnosti, duboko je uvjeren da  ‘najdublje značenje onog što radi leži u ljubavi i optimizmu’.

Danas je Rodrigo Garcia etabilarani autor, čest i rado pozivan gost velikih francuskih i španjolskih kazališta, Avinjonskog festivala, Biennala u Veneciji, Kunstenfestivala u Bruxellesu, dok je nedavno s velikim uspjehom režirao i dvije predstave u Schabühneu am Lehniner Platz u Berlinu – ‘Radije bi da me Goya opljačka, nego neka budala’ u kojoj se poigrao s likom filozofa Petera Sloterdijka, te ‘Zabilješke iz kuhinje’, duhovit projekt u okviru kuharskog duela s naglaskom na njegovu opsesivni motiv – hranu, kao najdublju ljudsku potrebu sa svim mogućnostima manipulacija njezinim značenjima.

U predstavi ‘Psima ulaz zabranjen’ Rodrigo Garcia sintetizira sve preokupacije kojima se godinama bavio. Ovoga puta istražuje pitanje nasilja i nesnošljivosti. Za Rodriga Garciju nasilje ima bezbroj lica, a jedno je posebice opasno, a to je ponižavanje, odbacivanje, zanemarivanje i indiferencija. Iako je prva asocijacija na temu nasilja svakako agresija i fizički napad, Garcia nas upozorava da je buđenje straha u drugima, nasilje koje je najopakije jer stvara duboku mržnju, a time se ponovno potiče novo nasilje. Predstavom ‘Psima ulaz zabranjen’ Garcia upozorava da živimo u razorenom društvu bez moralne vertikale, te potiče u gledateljima buđenje savjesti vezane uz devijantna socijalna ponašanja.

ZKM

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,