Zlatko Dalić komunicira najbolje, saborski zastupnici najgore

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić proglašen je Komunikatorom 2018. godine. Nagrada mu je uručena na svečanosti 12. Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću u Kaptol Boutique Centru u Zagrebu. ‘Izbornik Zlatko Dalić komunicira iskreno i izravno. Svoju je momčad, ali i sve njezine navijače oduševio otvorenošću, odmjerenošću i odlučnošću. Izvrsno je komunicirao i u kriznim situacijama. Na putu do srebrnog odličja na Svjetskom nogometnom prvenstvu postao je izvrstan primjer zašto dobar lider treba biti i uspješan komunikator’, kazala je Maja Gradišar Perotić, predsjednica žirija 12. Grand PRixa.

Primajući nagradu Dalić je istaknuo kako mu je komunikaciju vodila želja da bude dobar trener. To je za komunikaciju značilo da bude jednostavna, pouzdana i poštena. Prestižna titula dodjeljuje se osobi ili skupini koja se ističe odličnom komunikacijom, no koja se njome ne bavi profesionalno. Omiljeni hrvatski izbornik titulu Komunikatora godine izborio je u žestokoj konkurenciji. Nadomak priznanja bili su Vojko V, Petar Stipetić, Igor Rudan i Tvrtko Barun.

Nasuprot njihove izvrsne komunikacije su zastupnici Hrvatskog sabora. Njihova komunikacija istaknuta je kao najgora u Hrvatskoj prošle godine. ‘U nedostatku kvalitetnijeg i prikladnijeg sadržaja, zastupnici svih političkih opcija posežu za neprimjerenom komunikacijom, ali i različitim performansima kojima je jedini cilj kratkoročno skretanje pozornosti na sebe i hvatanje djelića medijske pažnje. Među zastupnicima prevladava i evidentna želja za verbalnom dominacijom koja pojedincu brzo i jednostavno može donijeti satisfakciju, no istodobno dugoročno čini nepopravljivu štetu povjerenju u instituciju Hrvatskog sabora, političara te politike u cjelini’, kazala je Maja Gradišar Perotić te pozvala saborske zastupnike da porade na kvaliteti svoje komunikacije.

U tome im, primjerice, može pomoći Krešimir Macan. Taj komunikacijski stručnjak primio je Grand PRix za doprinos struci. ‘Nekada jedan od pionira odnosa s javnošću u Hrvatskoj i utemeljitelj Manjgure, jedne od najstarijih domaćih agencija za odnose s javnošću, danas je jedan od najprepoznatljivijih komunikacijskih stručnjaka. Krešimir Macan veliki je obol dao razvoju struke u nekoliko područja – strateškoj, političkoj i kriznoj komunikaciji’, istaknula je Ana Tkalac Verčič, predsjednica HUOJ-a.

Najboljom agencijom proglašen je Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri, jer su dobili najviše bodova žirija pri ocjenjivanju projekata koji su ušli u završnicu izbora.

U deset kategorija natjecali su se tvorci trideset komunikacijskih projekata. Žiri priznaje da je imao težak posao jer su u nekim kategorijama o pobjedniku presuđivale nijanse. ‘Odnosi s javnošću u Hrvatskoj idu naprijed. U većini područja drže korak sa svijetom, a u nekima vidimo i snažan zamah. Stvaraju se kvalitetne strategije, koriste se najnovije tehnologije, potiče se kreativnost, implementiraju se inovativna rješenja’, kazala je Ana Tkalac Verčič.

Grand PRix za odnose s javnošću u tijelima državne vlasti osvojili su Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku s Danima medijske pismenosti te Hrvatska turistička zajednica s organizacijom sedmodnevnog posjeta fotoreportera Svjetskoga nogometnog prvenstva Yurija Corteza Hrvatskoj.
Nagradu za odnose s javnošću u regionalnoj i lokalnoj samoupravi dobile su Pragma komunikacije koje su za Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba osmislile i provele ‘Komunikacijsku platformu Najmudriji.hr’. Ista agencija briljirala je i u internoj komunikaciji projektom ‘S Herojem vrijednosti do Glavne Njuške’, osmišljenim za Njuskalo.hr.

Grand PRix za odnose s javnošću u ustanovama, udrugama i nevladinim organizacijama primio je Madison Consulting koji je za Udrugu žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same, radio projekt ‘Nisi sama – ideš s nama’. Agencija 404 pobijedila je u kategoriji za velika trgovačka društva zahvaljujući kampanji ‘Ponosni na dobar posao u Valamaru’ koju je radila za Valamar Rivieru. Grand PRix za odnose s javnošću za mala i srednja trgovačka društva primili su Vajt i Split parking, koji su surađivali na projektu ‘Želiš li se mijenjati za mjesto?’

Nova TV pobijedila je u dvije kategorije. Grand PRix za društveno odgovorno poslovanje osvojila je projektom ‘rastemoZAjedno’, a nagradu za digitalnu komunikaciju zahvaljujući ‘Transformaciji zabave: Tvoje lice zvuči poznato’.

Grand PRix za najbolju prilagodbu svjetske kampanje osvojio je Madison Consulting za tvrtku IKEA Hrvatska s projektom ‘Rodna ravnopravnost u IKEA Hrvatska: Ravnopravnost je bolja za sve’. U kategoriji Grand PRix za komunikaciju događanja najbolja je bila Millenium promocija s komunikacijom humanitarne utrke Zagreb Advent Run 2018. za klijenta Run Croatia.

N. M.


Tagged: , , , , , , , ,