Zlatko Majsec: Frik iz kvarta

Velikogorička grupa Mel Camino ušla je u finale prestižnog Karlovačko RockOff festivala i upravo promovira svoj aktualni singl ‘Novo vrijeme’, a njihov frontmen Zlatko Majsec je uistinu zanimljiv i svestran mladić.

Pjeva, svira gitaru, piše glazbu i tekstove, objavljuje kolumne, snima ‘one take spotove unatrag’, održava koncerte po zagrebačkim zatvorima, bavi se slam poezijom, a naučio je voziti bicikl ‘bez ruku’ s nevjerojatnih 29 godina. Uz sve to, objavio je i knjigu ‘Frik iz kvarta’ koja se, po cijeni od 35 kuna, može kupiti u zagrebačkoj knjižari Rockmark.

‘Frik iz kvarta’ prva je knjiga Zlatka Majseca u kojoj je sakupio svoje više no zabavne kratke priče, pjesme i eseje, koje u zadnjih dvije godine piše za web portal Kronike VG, a u sklopu istoimene kolumne koja izlazi jednom tjedno. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici.

‘Zlatkovo pisanje je neka vrsta čarobnog štapića kojim pisac od običnih događaja i običnih, a nekad i tragičnih ljudskih sudbina, stvara neobične priče, pune humora, iracionalnosti, koja je ipak vješto kontrolirana… Pisac govori i o svojim književnim nastupima, i to samokritički, bez uljepšavanja, a neki zapisi su nastali on the road, i baš odgovaraju rokerskom credu: seks, alkohol i bunt se ne izbjegavaju, o tome se piše, raspravlja, jer, kako ističe alkohol i kavane vjerovatno nisu najzdraviji stil života, ali znaju biti okidač za brojne zabavne, opuštajuće i poučne trenutke, filozofske rasprave, ugodna ćakulanja, kuženja svijeta, lucidan humor, upoznavanje novih ljudi, uspješna i manje uspješna zavođenja, slatko oslobađanje plesnih pokreta... Upravo sve to i jesu teme ovih zanimljivih priča, koje zaista postaju pomalo iščašena kronika jednog grada. Majsec želi kroz svoje priče slaviti jedan drugačiji pogled na život, koji nije tek potrošački, istražuje opća i vlastita pravila, pripadanje i nepripadanje društvu. Na kraju, u tim filozofično-aktivističkim pričama pojavljuje se kao glavni lik zapravo Grad, koji živi i diše.’
(Darija Žilić)

S. M.


Intervju: Zlatko Majsec (Mel Camino)


Tagged: , , , , , , , ,