Zlatni kavez: Novi roman kraljice krimića Camille Läckberg

Novi roman Camille Läckberg ‘Zlatni kavez’ upravo je objavljen na hrvatskom jeziku u izdanju VBZ-a, istodobno kad u većini europskih zemalja, s istom naslovnicom.Ovaj napeti triler Camille mračna je priča o izdaji, ženskoj osveti i pravdi, a ujedno i posveta ženskoj snazi i sestrinstvu.

S 23 milijuna prodanih knjiga u više od 60 zemalja, Camilla Läckberg nedvojbeno je najpoznatija suvremena švedska autorica u svijetu. Svjetsku slavu stekla je svojim trilerima smještenim u idilični švedski obalni gradić Fjällbacku, ali sada svoj karakterističan stil pisanja i specifičnu atmosferu romana iz prijašnje serije knjiga zaokreće u novom smjeru.

U ovom romanu Läckberg u svoj romaneskni svijet uvodi novi glavni ženski lik – Faye. Ona je snažna žena koja je iskorištena i izdana, ali koja uspijeva preuzeti sudbinu u svoje ruke. Triler ‘Zlatni kavez’ dramatična je i odvažna priča koja pomiče granice – anatomija osvete jedne žene koja je odbila biti žrtva.

Camilla Läckberg preispituje društvene norme i konvencije i kaže kako je lik Faye proizašao iz brojnih priča koje je godinama slušala o ženama koje su prisilile svoja tijela i umove na pokornost kako bi se pridržavale određenih društvenih normi i stereotipa: ‘Svi znamo kakva bi za neke trebala biti dobra djevojka. Dobra kao mršava, dobra kao lijepa. Dobre su djevojke ljubazne, ne povisuju glas i ne bune se, bez obzira na to što im čine. Protekla godina pokazala nam je strahotu svega toga – tek onda kad su žene progovorile. Sa Zlatnim kavezom želim to pomaknuti još dalje i pokazati što se dogodi kada svoju neumornu i potpunu odanost žena preusmjeri s muškarca prema sebi samoj i prema drugim ženama’, rekla je Camilla Läckberg i još nadodala:

‘Nijedna moja knjiga nije mi predstavljala toliki izazov kao Zlatni kavez, kao ženi i kao spisateljici. Morala sam u potpunosti izaći iz svoje zone sigurnosti, a nisam imala hrabrosti nešto tako prije napisati. S ovom knjigom postavila sam izazov samoj sebi i cijeloj svojoj autorskoj karijeri. Ali postala sam hrabrija i jača tijekom godina i sad je došlo vrijeme. Zaista se nadam da će se roman svidjeti mojim čitateljima.’

VBZ / Foto: Magnus Ragnvid


Tagged: , , , , , , ,