Zoster opjevao Gavrila Principa

Bosanskohercegovački reggae sastav opjevao je Gavrila Principa ususret 100. godišnjici atentata na austrijskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda.Zoster-Mario KnezovićUsusret 100. godišnjici atentata na Franju Ferdinanda, mostarska grupa Zoster objavljuje prigodan spot za pjesmu ‘Gavrilo’, prvi singl s njihova četvrtog albuma ‘Srce uzavrelo’.

Glazbu i tekst za ‘Gavrila’, kao i za sve pjesme na novom albumu, napisao je frontman Mario Knezović, dok su aranžman radili svi članovi Zostera, kojeg još čine Atilla Aksoj (gitare), Adis Sirbubalo (klavijature i harmonika), Nikola Galić (bas) i Goran Rebac (bubnjevi). Scenarij, montažu, režiju, animaciju i dizajn spota potpisuje basist Nikola Galić, dok je snimatelj bio Srđan Šarić.

Grupa Zoster nastala je u jesen 2000. godine na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića iz potrebe da se nešto kaže. Ubrzo im se pridružuju bubnjar Goran Rebac i pjevačica Marijana Pejić, te njih četvero čine okosnicu grupe. Zmajevi i Flomasteri samo su neka od imena koje su mijenjali sa svakim nastupom. Naziv Zoster dolazi od herpesa zoster, virusa koji živi u ljudskom tijelu, uzrokovan padom imuniteta. Upravo otud band dobiva ideju za svoj naziv, kao svojevrsnu posljedicu pada imuniteta društva i potrebe da se nešto kaže i učini.

Članovi Zostera smatraju da je reggae prikladan za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti čak i u muzici prevelika. Grupa stoga prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, te ponekad i edukacije. I, naravno, ljubavi.

Zoster prvi put ulazi u studio 2003. godine kada snima singl ‘Majko Jamajko’. Prolazeći kroz razne krize, Goran, Mario i Dražan, odlučuju u veljači 2004., snimiti demo album. U ljeto iste godine, nakon što ih napušta pjevačica, a Mario postaje frontman, grupi su se pridružili Marko Jakovljević i Atilla Aksoj, oživljavajući napola mrtav band. Prva zajednička svirka na West Herzegovina Festu donijela im je i pobjedu.

Nakon prvog albuma ‘Ojužilo’, Dražan Planinić napušta grupu i kreće u drugačije životne avanture, a njegovo mjesto zauzima saksofonist Boris Gutić, koji je bio gost na tom albumu. Nakon toga uslijedili su albumi ‘Festival budala’ (2007) i ‘Imači kada’ (2012).

Album ‘Srce uzavrelo’ donijet će ukupno deset novih pjesama, snimili su Eric Bajramović i Edin Zubčević u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, miks i mastering su rađeni u studiju Bauer u Ludwigsburgu, a album je producirao Edin Zubčević. Izlazak albuma najavljen je za jesen.

Menart / Foto: FAMA

Tagged: , , , , , , , , , ,