Gitano Balkanerro u Movie pubu

Gitano BalkanerroZagrebačka grupa Gitano Balkanerro nakon duže pauze, u Movie pubu je promovirala svoj najnoviji singl ‘Pokaži mi mjesto’, kao najavu svoga trećeg studijskog albuma. Riječ je o veseloj ljetnoj pjesmi, neobičnom spoju ciganske, latino i mediteranske glazbe, čiji je autor Nenad Klen, poznatiji kao Neno Gitano.

Na povratničkom demo singlu snimili su, u svome prepoznatljivom aranžmanu, čuvenu cigansku pjesmu ‘Đelem, đelem’ i veliki hit Gypsy Kingsa ‘Banboleo’.

Mirko FodorTijekom jednosatne žive svirke u Movie pubu, Gitano Balkanerro pokazali su kako i dalje svježe zvuče, izvodeći vlastite pjesme na hrvatskom jeziku (‘Svirajte mi sve do zore’, ‘Hajde prijatelji moji’, ‘Pokaži mi mjesto’) kao i obrade svjetski poznatih gypsy/gitano/ciganskih hitova (‘Soy’, ‘A mi manera’, ‘Banboleo’) i neizbježne balkanske (‘Đelem, đelem’, ‘Đurđevdan’). Grupa, čiju jezgru čine braća Nenad Klen-Neno Gitano i Krešimir Klen-Fish, od 1995. do 2005. godine snimila je dva albuma (‘Gipsy Fiesta’, ‘Vrti mi se svijet’) i održala koncerte u više od 250 gradova po cijeloj Europi, te isto toliko u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji. Nakon šest godina pauze, pripremaju svoj treći album, te će, nakon ovog zagrebačkog, održati još nekoliko promotivnih nastupa po većim hrvatskim gradovima i na Jadranu. Braća Klen su se ciganskom glazbom ‘zarazili’ još u Australiji, gdje su kao klinci živjeli s roditeljima.

– U školi smo se najviše družili sa španjolskim i latinoameričkim doseljenicima, kojih je bilo više od polovice u razredu, a otac dječaka koji je sjedio sa mnom u klupi bio je izvrstan flamenco pjevač. Družeći se i pjevajući s tom djecom, njihova nam je glazba ušla u uho. Kad smo išli natrag u Hrvatsku, ponijeli smo sa sobom veliki Panasonicov kasetofon, koji je bio čudo tehnike u to vrijeme, a prva kaseta koju smo kupili na aerodromu bila je ‘La coucharacha’. Ostalo je povijest! – rekao je frontmen Neno Gitano.

M. T.

Foto: FAMA

Tagged: , , , , ,