Milko Kelemen: Koncert u povodu 100. obljetnice rođenja

U povodu 100. rođendana Hrvatsko društvo skladatelja i izdavačka kuća Cantus pripremaju koncertni hommage jednoj od najvećih osobnosti hrvatske autorske glazbe 20. stoljeća.

Bio je istraživač, pustolov, vizionar te pokretač, iskonski kreativac i osoba koja je plijenila kako osobnošću, tako i karizmom. Milko Kelemen, ‘strastveni tragač za nedostižnim i nedokučivim’, znao je reći sam za sebe. Glazbu je smatrao ‘umjetnošću najveće moguće slobode’, a takav pristup ulijevao mu je hrabrost da zakorači njenim nepreglednim prostorima.

Čovjek koji je iskoristio hladni rat između Istoka i Zapada da bi osnovao Muzički biennale Zagreb – jedan od najpoznatijih festivala suvremene glazbe, doveo je u Zagreb neke od najvećih glazbenih imena svijeta od Igora Stravinskog do Johna Cagea. Početkom 1960-ih u doba kada nije bilo interneta, a svijet je bio podijeljen željeznom zavjesom – Milko Kelemen je odškrinuo vrata kroz koja je naša sredina mogla ući u veliki svijet.

Nositelj je najviših nagrada koje su mu dodjeljivali najveći glazbeni centri svijeta, među kojima su i najviša državna nagrada Vladimir Nazor, Porin za životno djelo, kao i počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta. Posrijedi je svakako jedna od najvećih osobnosti hrvatske glazbe 20. stoljeća. U doba kad je suvremenost bila pitanje intelektualne razine, dobre informiranosti i onoga što je bilo in, Kelemen je definitivno bio in.

Iz bogatog opusa Milka Kelemena Cantus Ansambl i maestro Šipuš za ovu prigodu odabrali su: Konstelacije za orkestar (1959.), Mobile za udaraljkaša solo (1988., solist Marko Mihajlović), Rontondo 1 za puhački trio (1977.) te Radiant za komorni ansambl (1963.). Posebnu pozornost izaziva Requiem za recitatora, šest violončela i veliki bubanj (1993.) u kojem ulogu recitatora preuzima dramski umjetnik Sreten Mokrović.

Iako nikad nije prekinuo veze s domovinom, godinama je paralelno djelovao u Njemačkoj (gdje je među ostalim predavao kompoziciju u Stuttgartu). Sada je Zagrebu i Hrvatskoj ostavio nagradu koja nosi njegovo ime, pokrenutu u korist mladih hrvatskih skladatelja. Natječaj za Nagradu Milko Kelemen, koji su raspisali HDS i MBZ, otvoren je 30. ožujka točno na Kelemenov 100. rođendan.

U povodu Kelemenovih 100, Hrvatsko društvo skladatelja i izdavačka kuća Cantus pripremaju i koncertni hommage koji će predstaviti više djela iz njegova opusa. Nositelji koncerta članovi su Cantus Ansambla, a dirigent je jedan od onih kojega s pravom možemo smatrati nasljednikom Kelemenove nezaobilazne ostavštine, umjetnički voditelj CA Berislav Šipuš. Koncert će se održati u ponedjeljak, 22. travnja u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog s u 20 sati.

Večer posvećena Milku Kelemenu idealna je prigoda za susret s opusom jedne od najvećih osobnosti hrvatske glazbene scene, a važno je istaknuti kako će koncert pratiti i više od stotinu srednjoškolaca kroz uspješni projekt ‘Behind the Scenes’ Hrvatskog društva skladatelja usmjeren na razvoj nove mlade publike.

B. S. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , ,