Gogoljev Revizor premijerno u HNK

Predstava ‘Revizor’ prema remek djelu N. V. Gogolja, u režiji jednog od najnagrađivanijih ruskih umjetnika Sergeja Potapova, premijerno je izvedena u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).‘Revizor’ razotkriva svijet korupcije do u najsitnije detalje, dočaravajući brojne karaktere koji jedino vezama, uslugama i novcem ostaju na svojim pozicijama. Nemoral, lukavost i poniznost vladaju, a varalice to iskorištavaju, stvarajući sliku bolesnog i pokvarenog društva.

‘U našoj predstavi želio sam se odmaknuti od općepoznatoga tumačenja Revizora i s glumcima napraviti novo viđenje komada. Posebno smo se fokusirali na lik Hlestakova, koji je najčešće predstavljan kao blesav, lakomislen, hedonističan, bezobrazan, lažljiv, bezosjećajan mladić. Mi ga prikazujemo posve drugačijim i zato je njegov kraj neminovan. Možda taj pogled na Hlestakova neće naići na opće odobravanje, ali redatelj mora oblikovati svoje čitanje do kraja, kao što i svaki gledatelj viđeno mora tumačiti na svoj način. To je bit kazališta. Viđeno mora biti jasno i zaokruženo, o čemu svatko ima pravo donijeti svoj sud i ostvariti svoj odnos prema doživljenom’, rekao je redatelj Sergej Potapov.

Intendantica Dubravka Vrgoč objasnila je kako predstava nije imala namjeru ući u dijalog s prošlim vremenom, već s ovim današnjim. Ona je na određeni način replika na pogubljenu zbilju u kojoj epizodisti preuzimaju uz izgled i namjere naslovnih karaktera i u kojoj svaka reinterpretacija ili dekonstrukcija vodi izravno ne u uspostavljanje novih, već u gubitak onih postojećih sve upitnijih vrijednosti.

U ansamblu predstave u ulozi načelnika, upravitelja grada je Bojan Navojec, njegovu ženu tumači Daria Lorenci Flatz a kćer Iva Mihalić. Lažnog revizora, običnog činovnika Hlestakova, glumi Igor Kovač a njegovu slugu Osipa Ivan Jončić. Školski nadzornik je Slavko Juraga, sudac Dušan Bućan, staratelj dobrotvornih ustanova Alen Šalinović, Milan Pleština je upravitelj pošte, mjesni vlastelini Dopčinski i Bopčinski Filip Vidović i Silvio Vovk, policajca igra Kristijan Potočki a Mišku, slugu Tin Rožman. Scenografiju kostime i video potpisuje ruska umjetnica Julija Vetrova.

H. N. / Foto: Mara Bratoš


Tagged: , , , , , , , , ,