Jutro poezije: Žarko Jovanovski o ljubavi na muški način

Na drugom srpanjskom Jutru poezije u poznatoj zagrebačkoj krčmi Pod starim krovovima, svoju novu zbirku stihova predstavio je Žarko Jovanovski, svojom dojmljivom dramatičnom interpretacijom poznatom svima koji prate njegove slamerske nastupe.Žarko JovanovskiDok se u ranijim zbirkama bavio društvenim temama, u četvrtoj knjizi ‘Voliš li ti mene uopće?’ Jovanovski se okreće području intimnog priznajući čežnju (Nemamo više vremena) ili opisujući razočarane žene koje ‘nikada nisu dopustile emocijama da pobijede razum’ (Lidija), i dalje nemilosrdno iskren i prema sebi i prema drugima. Krupna pjesnikova pojava i mačistički nastup s vikanjem i mahanjem može zavarati, jer u stihovima Žarka Jovanovskog svijest o ljubavi vrednija je od patnje koju ona stvara (Močvara), bolni osjećaji su razoružavajuće iskreni (Malo je to, malo), a porazi tragikomični (Majka). Kao prekaljeni rocker, sa stažem u punk bandu Electric Žare, Jovanovski često poseže za ritmom koji ističe ponavljanjem (Nered i zbrka), a iako cijelu zbirku posvećuje ljubavnim odnosima, iskusni slamer ne propušta priliku za socijalnu kritiku (Ekonomija).

Rođen 1966., Žarko Jovanovski pripada generaciji koja bira stvaralaštvo pod svaku cijenu, pa svoje knjige objavljuje i oprema sam, duhovitim rješenjima i eksperimentom u grafičkom dizajnu, pokazujući samouvjerenost stečenu iskustvom, ali i diplomom Akademije likovne umjetnosti.

Knjiga pod naslovom ‘Voliš li ti mene uopće?’ četvrta je u petoknjižju koju je Jovanovski započeo naslovima ‘Hrvatska’ i ‘Besparica’, a završit će knjigom ‘Viškovi’ koju priprema za jesen. Voditelj Jutra poezije Robert Roklicer istaknuo je kako je zbirka ‘Voliš li ti mene uopće?’ po njegovu mišljenju dosad najbolja knjiga Žarka Jovanovskog.

Sandra Pocrnić Mlakar


Jutro poezije-slovenski pjesnici
Jutro poezije uz slovenske pjesnike

Tagged: , , , , , , ,