Premijera filma Jezik, rod i spol

Ova priča kreće iz ‘administrativne sitnice’ koja jezično ne zadovoljava rodnu stvarnost. Polako gradira i otkriva kako ustvari administracija ne prepoznaje, a time i ne priznaje postojanje roda izvan muškog.
Jezik-rod-spolPravi zaplet i drama nastaje onda kada je u pitanju transrodna osoba, te administrativna definicija postojanja tih osoba i njihova mogućnost ostvarivanja svojih prava na rad, život, zdravlje…

Film prikazuje kroz svakodnevnu stvarnost kršenje ljudskih prava, naše prilagođavanje administraciji koja je ovdje u ulozi ‘to je tako definirano’,umjesto da je administracija primjenjiva i prilagođena stvarnom životu.

‘Često je sigurnije biti u lancima nego slobodan.’ Franz Kafka

Film se premijerno prikazuje u zagrebačkomk KIC-u (srijeda, 14. studenoga u 20 sati) u sklopu 7. Vox Feminae festivala.

Scenaristica i redateljica je Danijela Stanojević, snimatelj i montažer Noah Pintarić, vizualni dizajn potpisuje Barbara Zec, a glas koji čita ‘njeno pismo’ pripada Gordani Kovačić

Ovaj kratki dokumentarni film, u produkciji K-zona / VoxFeminae, nastao je kao završni rad Danijele Stanojević na ‘Ženskim studijima’. Kroz svoj dugogodišnji aktivistički rad i ljubav prema jeziku, autorica je pokušala, uz mentorske smjernice feminističke lingvistkinje Rade Borić, propitati apsurdnost našeg svakodnevnog života. U isto vrijeme koautor filma Noah Pintarić napravio je veliki iskorak, te je u procesu promjene roda osnovao udrugu ‘Trans Aid’ koja je uz potporu fondova Europske unije pokrenula velike promjene po pitanju trans* osoba u Hrvatskoj.

Kako je Danijela Stanojević prepoznata kao novinarka koja se aktivno bori za ljudska prava, tako ju je kontaktirao odvjetnički ured Bezbradica i Jevavić da pomogne u jednom slučaju transrodne osobe kojoj su zbog kršenja ljudskih prava odvjetnici savjetovali da tuži Republiku Hrvatsku na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. U ovom filmu otkrivamo sve posljedice tog čina na Republiku Hrvatsku, naše društvo i upoznajemo se i educiramo što nam pomaže da razbijemo predrasude i propitamo svoje stavove, te utječemo na društvene promjene.

Film ‘Jezik, rod i spol’ nastao je tako kao aktivistički čin u smjeru stvaranja slobodnijeg i demokratskog društva, ne bi li usmjerio poglede na poziciju ‘drugih’ u društvu. Film je napravljen za 0 kuna te se nada da će sav rad i trud sudionika biti prepoznat i naknadno poduprijet od strane javnih institucija za razvoj i prikazivanje filma.

Vox feminae

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,