1. Panorama Pizza Expo

1. Panorama Pizza Expo, međunarodna izložbeno-prodajna manifestacija svijeta pizze (ponude namirnica, opreme, alata i popratne industrije) održat će se 25. i 26. rujna godine u dvorani hotela Panorama u Prelogu. Organizatori su udruga za kulturu stola G.E.T. iz Zagreba i tvrtka DG Sport iz Preloga, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.
Panorama Pizza Expo 2015Panorama Pizza Expo najavljen je na press konferenciji u zagrebačkom baru Sherry’s Wine & Bites, uz degustaciju pizza iz pizzerija Chello i Chateau des Jardins te craft piva Nova runda.

Prošle godine organiziran je Panorama Pizza kup, koji je okupio desetak ponajboljih hrvatskih pizzerija. Uz žiri koji su činili Rene Bakalović, Časlav Matijević, Domagoj Jakopović Ribafish i Loreena Meda natjecanje je približeno svjetskim standardima. Prvo mjesto osvojila je pizzerija O’Hara iz Zagreba.

Javnost je pokazala velik interes za taj događaj i povela se rasprava o samom postupku izrade pizza u pojedinim pizzerijama. Shodno tomu otvorilo se pregršt pitanja – o samim namirnicama, pećima, načinima izrade… Na ta pitanja pojavilo se i puno odgovora.

Sve to organizatore je potaknulo na organizaciju Panorama Pizza Expa, na kojem bi vlasnicima pizzerija, pizza-majstorima (pizzaiolima), ali i svima koji rade pizze kod kuće, prezentirali novosti u tom svijetu, pokazali im i naučili ih baznim ili novim tehnikama, malim tajnama, na jednom mjestu okupili proizvođače kvalitetnih namirnica te kroz takav pristup podigli kvalitetu pizze u regiji – jer kao što kažu nutricionisti – ako koristimo kvalitetne i dobro izbalansirane namirnice, pizza može biti kvalitetno i zdravo jelo.

Program:
25. rujna, petak  
10.00 – otvorenje
10.00 – 20.00 – izlagački dio, radionice,
Pizza kup & Business day
20.00 – 24.00 – afterparty

26. rujna, subota
12.00 – 20.00 – izlagački dio, radionice, show, natjecanje amatera
20.00 – 24.00 – afterparty
Voditelj programa: Mirko Fodor

Cijena ulaznice je 20 kuna što uključuje konzumaciju kriške pizze.

Panorama Pizza Kup će i ove godine biti bitan dio manifestacije. Održat će se u petak, 25. rujna, a već poznatom sastavu kao članovi žirija pridružit će se Zlatko Gall, poznati novinar i gastronom, te Zlatko Sedlanić, vrhunski chef, Podravkin promotor kulinarstva.

Novost je natjecanje amatera koje će se održati drugi dan manifestacije, u subotu, 26. rujna. Zainteresirani se mogu prijaviti preko web stranice www.panoramapizzaexpo.eu i u petak, 25. rujna na Panorama Pizza Expou. Za najbolje među njima osigurane su privlačne nagrade sponzora. Prva nagrada je vikend paket za dvije osobe u Terme Olimia. Oba dana nakon izložbe, natjecanja i edukativnih radionica održat će se afterparty na terasi hotela Panorama. Očekuje se dobra zabaa uz nastup TS Taubeki i podršku Podravke.

Ne treba smetnuti s uma da je pizza vjerojatno najraširenije jelo koje se jede svuda u svijetu i konzumiraju ga sve dobne skupine.

Zanimljivosti o pizzi

Pizzu tradicionalno vežemo za Italiju, ali prapočeci pizze su još u antičkom dobu. Naime, stari Grci su radili okrugle lepinje (tijesto slično pizzi) na koje su stavljali sir i datulje.
Pizza kakvu znamo danas pojavljuje se u 16. stoljeću kada su Talijani, zahvaljujući Španjolcima i otkriću Amerike, upoznali rajčicu te nakon što su shvatili da nije otrovna, a posebice u okolici Napulja, počeli ju stavljati na pizzu.
Sljedeći veliki korak u proizvodnji pizze događa se skoro dva stoljeća kasnije. Naime, početkom 18. stoljeća počinju svi na pizzu stavljati mozzarellu i to je osnova pizze kakvu znamo danas.
U 19. stoljeću pizza postaje toliko popularna da se 1830. godine u Napulju otvara prva pizzerija u svijetu Antica Pizzeria Port Alba, koja u istoimenoj ulici, na broju 18 posluje i danas.
Godine 1889. u Napulju je prvi put ispečena i najpoznatija pizza na svijetu – pizza Margarita. Nastala je povodom posjeta kralja Umberta i kraljice Margarite. Pizzaiolo, majstor za pečenje pizza, Rafaele Esposito, kojeg mnogi nazivaju i ‘ocem pizze’ osmislio je patriotsku pizzu koja je i svojim izgledom i okusom oduševila kraljevski par, a posebno kraljicu po kojoj je dobila ime. Za izradu te pizze koristio je nadjeve u bojama talijanske zastave – crvenu rajčicu, svježi zeleni bosiljak i bijeli sir mozzarellu.
1905. godine Gennaro Lombardi otvara i prvu pizzeriju u New Yorku te tako pizza započinje osvajanje Amerike. Zanimljivo je da Lombardijeva pizzerija postoji i danas, mada na drugoj lokaciji, ali još uvijek koristi originalnu peć iz 1905.

U Hrvatsku pizza na velika vrata dolazi 1960-ih i 1970-ih godina. Tako su prve pizze ispečene u nekadašnjoj pizzeriji Zadar (danas je to restoran Vip) na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Među prvima pizze su nudili Kavana Korso i Četiri lovca.
U Hrvatskoj su najpopularniji nadjev za pizzu – šunka, sir i gljive. Usporedbe radi, u Brazilu je to grašak, dok Japanci obožavaju pizzu s lignjama i majonezom.
Najekstravagantnija i najskuplja pizza na svijetu pravi se u pizzeriji Nino’s Bellissima u New Yorku. Na pizzu, između ostalog, stavljaju kavijar i jastoga, a treba je naručiti 24 sata unaprijed. Cijena je prava ‘sitnica’ – 1.000 dolara.

Pizzerije predstavljaju 17% svih restorana.
Godišnje se u cijelom svijetu proda 5 milijardi pizza.
Najviše pizza proda se u Dublinu – u jednom satu čak oko 250!
Postoji čak i Međunarodni dan pizza koji se slavi 9. veljače.

G.E.T. / Foto: Helena Pletković


Dejan Plišo-pizzaiolo
O’Hara: Na pizzu u Malešnicu

Tagged: , , , , , , , , ,