1. revija najboljih vina Zagrebačke županije

U nazočnosti brojnih vinara, enologa, ugostitelja i ljubitelja vina potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano je u hotelu Westin otvorio 1. reviju najboljih vina Zagrebačke županije. Riječ je o jedinstvenoj enološkoj manifestaciji na kojoj se moglo kušati više od 150 vrsti svjetskih, udomaćenih i autohtonih sorti vina te nekoliko najcjenjenijih sireva županijskih proizvođača.‘Zagrebačka županija je prva po mnogim stvarima, ali je zasigurno broj 1 u Hrvatskoj kada govorimo o brizi za svoje poljoprivrednike i o novcima koje za njih izdvaja’, rekao je Tolušić dodavši da Hrvatska nije vinska velesila u pogledu količine proizvedenog vina, ali jest što se tiče kvalitete. Podsjetio je i da Ministarstvo poljoprivrede ove godine izdvaja 70 milijuna kuna za sektor vinogradarstva.

‘Sa svojih pet milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara površine Zagrebačka županija je u samom vrhu Republike Hrvatske prema broju vinara, vinskih etiketa, vinskih cesta i općenito vinogradarsko-vinskih projekata. Prednjačimo i prema broju registriranih OPG-ova, njih 15.000, a tu kvantitetu prati i kvaliteta – naročito u sektoru vinogradarstva i vinarstva u kojem imamo bogatu tradiciju’, rekao je zagrebački župan Stjepan Kožić.

U sklopu revije, 33 vinara iz devet vinogorja Zagrebačke županije predstavili su svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Osim kušanja vrhunskih vina, organizirane su i stručno vođene radionice – ‘Sir i vino’ na kojoj su posjetitelji mogli naučiti sve o pravilnom sljubljivanju tih dviju namirnica i ‘Pjenušci Zagrebačke županije’ na kojoj su imali priliku upoznati desetak proizvođača.

Prilikom svečanosti otvorenja, župan Kožić je istaknuo da će do kraja tjedna biti raspisani natječaji u poljoprivredi vrijedni 15 milijuna kuna, od kojih su neki već u tijeku. ‘Ovogodišnja 1. revija najboljih vina Zagrebačke županije pružila je priliku domaćim vinarima za predstavljanje svojih proizvoda te ostvarivanje suradnje s drugim dionicima na tržištu, a ovakav tip promocije proizvoda planiramo nastaviti i s drugim našim poljoprivrednim proizvođačima’, naglasio je Kožić.

Posebne gošće bile su slovenske vinske kraljice sa svojim vinima, zajedno s drugim slovenskim vinarima. Njima su dobrodošlicu poželjele bivše vinske kraljice iz Zagrebačke županije, na čelu s aktualnom Vinskom kraljicom Lucijom Fabek, a upravo je raspisan natječaj za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2019. godinu. Natječaj je otvoren do 6. rujna i na njega se mogu prijaviti sve mlade poznavateljice vina s područja županije.

Ovom prigodom podijeljena su i šampionska odličja s 15. ocjenjivanja vina Zagrebačke županije, među kojima je titulu apsolutnog šampiona odnijela mješavina bijelih sorata – ledena berba 2014. OPG-a Đurinski.

I. P.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,