10. Ja BiH: Pet dana Sarajeva u Zagrebu

U atriju Galerije Klovićevi dvori svečano je otvoren 10. festival Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu, čemu su nazočili Haris Bašić, dogradonačelnik Sarajeva; Naima Balić, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika; Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak i Adis Keranović, predsjednik zagrebačke Bošnjačke nacionalne zajednice.Organizatori festivala Ismet Efendić i Ivica Propadalo uručili su nagrade zahvalnosti prijateljima za podršku i sudjelovanje u programu u proteklih deset godina među kojima su bili redatelj Bobo Jelčić, glazbenik Ante Gelo, novinari Vlatka Kolarović i Dražen Klarić, profesor Sead Berberović… Statuetu za ovo jubilarno izdanje izradio je hrvatski kipar Ivan Midžić prema idejnom nacrtu Ivice Propadala, umjetničkog direktora Ja BiH.

Uslijedio je koncert pod nazivom ‘Sve ove godine’ glazbenog trija predvođenim jednim od najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista, Boškom Jovićem, uz Marija Rašića na basu i Bruna Philippa na klarinetu. Uzvanici su imali prilike pogledati izložbu ‘Plakati, crteži, ilustracije’ Dejana Slavuljice, koju je predstavio profesor sa sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, istaknuti dizajner Bojan Hadžihalilović.

Festival i ove godine u hrvatsku metropolu dovodi najvažnije umjetničke duše i najuspješnije profesionalce u području kulture iz BiH, njegujući bliskost i suradnju dva grada i država, a održava se do 16. listopada na više lokacija.Tako se u Kinoteci mogu pogledati dokumentarni i igrani filmovi novije BiH produkcije. U Kulturno informativnom centru (KIC) obilježit će se 25 godina od prvog prikazivanja filma ‘Savršeni krug’ Ademira Kenovića, svojevrsnog hommagea glumačkoj legendi Mustafi Nadareviću, a projekciji će se pridružiti i sam redatelj. U KIC-u će se održati i književna večer s Darkom Cvijetićem uz gosta Damira Uzunovića, direktora festivala Bookstana i Baybooka te šansonijera Narcisa Vučinu.

Završni dan festivala započet će ‘COOLturna špica’ s gostima iz BiH u Napretkovu kulturnom centru. Program će voditi Ismet Efendić i Goran Štrbac dok će za glazbeni dio biti zaduženi Narcis Vučina, Emir Bukovica i Maja Milinković. Uzvanike očekuje i predstavljanje Turističke zajednice Sarajeva pod nazivom ‘Moje Sarajevo moja priča’ uz goste Darka Cvijetića, Damira Uzunovića i Ademira Kenovića.

A. G. / Foto: Dario Njavro


Tagged: , , , , , , , , , ,