10 tisuća duplog kruha podijeljeno korisnicima pučkih kuhinja

Čak 10 tisuća komada kruha je podijeljeno do danas u projektu ‘Dupli kruh’ koji je prije nekoliko tjedana započeo u Hrvatskoj.

Mladi entuzijasti, prehrambeni tehnolozi i ekonomisti razvili su model u kojemu svi dobivaju. Korisnici pučkih kuhinja i socijalnih samoposluga besplatni kruh, građani zdravi obrok koji svjež može stajati i nekoliko dana, a industrija smanjuje tehnološki višak i pretvara ga u namirnicu.

Ovaj po mnogočemu poseban kruh nastaje od nusproizvoda pivskog ječma, brašna i tropa isključivo domaćeg porijekla koji zajedno tvore nutritivno bogat zdravi kruh. Izuzetno je hranjiv, bogat proteinima i vlaknima te zbog prirodnog kvasca s lakoćom ostaje svjež i nekoliko dana bez pljesnivosti.

U poplavi loših proizvoda ovaj kruh izdvaja se proizvodnjom zasnovanom na fermentaciji divljim kvascem što podrazumijeva dugo sazrijevanje tijesta u kojem se ono potpuno probavi. Umjesto praznih kalorija, bogat je složenim ugljikohidratima nižeg glikemijskog indexa pa stoga ne provocira inzulinske skokove.

Projekt ‘Dupli kruh’ pokrenut je kao odgovor na zabrinjavajuću situaciju Hrvatske koja ima više od tri tisuće beskućnika, a 400 tisuća tona hrane baca se godišnje. Kako bi mijenjali Hrvatsku stvarnost na bolje, mladi tim poduzetnika iz Kroštula pekarnice te s partnerima iz Zagrebačke pivovare započeo je priču u kojoj kupnjom jednog zdravog kruha u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske, Kroštula jedan kruh daruje pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama. Dupli kruh tako svakog dana dobivaju upravo najpotrebitiji sugrađani kojima samim time zajedno osiguravamo barem jedan kvalitetan i nutritivno bogat obrok.

Popis prodajnih mjesta u kojima već danas možete kupiti Dupli kruh nalazi se na www.duplikruh.hr

T. D. / Foto: Select


Projekt Dupli kruh za najpotrebnije


Zdrav i aromatičan kruh od pirovog brašna


Tagged: , , , , , , , ,