100 godina Branka Ćopića

Prvog siječnja 2015. navršilo se 100 godina otkako se u Hašanima kod Bosanske Krupe (BiH) rodio pisac Branko Ćopić, autor koji je na jedinstven način preplitao maštu i satiru, dječje snove i burnu epohu u kojoj je živio. Bilo da je riječ o opusu za djecu ili odrasle, Ćopićeva djela i danas su aktualna i jednako uzbudljiva. S druge strane, odnos službenih institucija prema ovom velikanu dva desetljeća unatrag može se opisati kao ignorantski.
Branko Ćopić‘Orlovi rano lete’, ‘Gluvi barut’, ‘Magareće godine’, ‘Bašta sljezove boje’ – ovo su samo neke od knjiga Branka Ćopića uz koje su odrastale generacije čitatelja na području SFRJ. Tvorac Nikoletine Bursaća živio je i školovao se u Banja Luci, Sarajevu i Karlovcu, gdje je pohađao učiteljsku školu, a Filozofski fakultet završio je u Beogradu, gdje je i živio do svoje smrti.

Usprkos čestim selidbama, Ćopić se kroz svoje pisanje vraćao rodnom mjestu u Bosanskoj krajini. U pričama i romanima uglavnom se zanimao za marginalce – skitnice, siromašne seljake, nadničare – sve one kojima je u epohi ‘buke i bijesa’ oduzeto pravo glasa. Oni najmlađi su u svijet književnosti ušli Ćopićevom ‘Ježevom kućicom’, koja je kasnije objavljena i u audio formatu.

Novinar i publicist Momčilo Đorgović, koji je za beogradski list Danas objavio kratki feljton o Ćopiću, kaže za Radio Slobodnu Evropu (RSE) da je ovaj pisac bio nenadmašan u kreiranju svijeta mašte:
‘Njega trajno čini aktualnim to što se bavi dječjom književnošću, po čemu je i inače bio poznat. Mislim da nijedna nagrada u nekoj beogradskoj školi svojedobno nije mogla proći, a da je ne dodijeli Branko Ćopić. Nitko nije tako dobro pisao o mašti i tom našem psihičkom dijelu koji nazivamo fantazijom kao Branko Ćopić’, objašnjava Đorgović.

A, fantazija je nešto u čemu se autor romana ‘Ne tuguj, bronzana stražo’ najbolje osjećao. Nakon rata u okupiranoj Jugoslaviji, gdje se borio u Narodnooslobodilačkom pokretu, Ćopić odlazi u Beograd i posvećuje se pisanju. Najljepše se, govorio je, osjećao među knjigama. Za to, kako je rekao u jednoj TV emisiji, postoje barem dva razloga:
‘Prvi je taj da čovjek treba biti okružen prijateljima, a koji su veći i bolji prijatelji nego knjige. A, drugi – da bi izgledao pred nepismenjacima mudriji. Jer, nepismenjaci kad vide knjige, njih uhvati grdna strava, kao da u najmanju ruku ona zmija aždajka ide na njih.’

Najupečatljiviji nositelji Ćopićeve poetike su jezik ispunjen toplinom i humor koji je ponekad prelazio u satiru. Upravo zbog satirične ‘Jeretičke priče’ objavljene 1950, u kojoj je kritizirao hipokriziju socijalističkog režima, dolazi u konflikt s vladajućim nomenklaturama.

Svetozar Ličina, predsednik Fondacije Branko Ćopić iz Banja Luke, kaže da se na taj način Ćopić trudio popraviti društvo u kojem je živio.
‘On je bio jedan humanist i plemeniti soj pisca koji je pišući satiru nastojao da ona pomogne društvu prevazići probleme u kojima je bilo. Ali, nije dovoljno bio shvaćen. Imao je niz problema i rekao je da na život i svijet gleda kroz svoje humoristične naočale i da bez toga ne može. Kaže: da sam imao neprilika, imao sam, ali da se manem humora i satire – to ne mogu’, kaže Ličina.

Da je Ćopić bio snažan analitičar društvenih procesa koji su obilježili njegovo životno doba, ne vidi se samo po spomenutim ‘Jeretičkim pričama’, koje su ga skupo koštale, pa po nekim odvele i do fatalnog završetka. U korpusu priča ‘Nesmireni ratnik’, koji je bio uključen u samo jedno izdanje ‘Bašte sljezove boje’, kritički promatra ulogu srpske vojske u Prvom svjetskom ratu iz pozicije stanovništva koje je živjelo u Bosni.
‘On tu otvoreno raskrinkava mnoge srpske političke i trijumfalističke laži koje su nama opet uskrsle i dio medija ih uporno podržava’, kaže Đorgović, te dodaje:
‘On je bio akademik, član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Kako se mogao osjećati pisac koji je pisao takve priče, recimo u ‘Nesmirenom ratniku’, kako se mogao osjećati u toj atmosferi koja je počela da se grije prije svega u SANU.’

Iako je svoje djelo protkao humorom, Ćopić je bio pisac duboko obuzet traumama koje je nosio iz Drugog svjetskog rata, te u tom periodu teško stradale Krajine. Svoje možda i najčuvenije djelo ‘Bašta sljezove boje’ posvetio je prijatelju Ziji Dizdareviću, ubijenom u logoru Jasenovac. U pismu koje piše ovom piscu, Ćopić anticipira dolazak ‘tamnih dželata u ljudskom liku’.
‘Umnožavaju se po svijetu crni konji i crni konjanici, noćni i dnevni vampiri, a ja sjedim nad svojim rukopisom i pričam o jednoj bašti sljezove boje, o dobrim starcima i zanesenim dječacima (…) Prije nego me odvedu, žurim da ispričam zlatnu bajku o ljudima. Na žalost, ni one druge nisam izmaštao, mrke ubice s ljudskim licem. Osjećam samo kako se umnožavaju i roje u ovom stiješnjenom svijetu, slutim ih po hladnoj jezi, koja im je prethodnica, i još malo, čini se, pa će zakucati na vrata.’
‘Crni konjanici’ zakucali su na vrata svega nekoliko godina nakon što je pisac sebi oduzeo život skokom u Savu s beogradskog mosta. U krvavom piru rata u Bosni i Hercegovini, srušen je Ćopićev spomenik u centru Bosanske Krupe, dok je njegova rodna kuća u Hašanima pretvorena u zgarište. No, ako je za utjehu, djela ‘nepismanjaka’ i ‘dželata’ ne mogu izbrisati djelo jednog Branka Ćopića.

‘Ćopić je svojim djelom podigao spomenik sebi i ovom dijelu Bosanske krajine, odnosno čitave Jugoslavije. Podigao je spomenik djeci i odraslima. Njegovo je djelo takav jedan spomenik da se ne može zanemariti, zagubiti nitii potamniti’, zaključuje Ličina.

Dušan Komarčević i Milorad Milojević / RSE

Foto: Stevan Kragujević


Copyright (c) 2011. RFE/RL, Inc. Reprinted with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave., N.W. Washington DC 20036.

Tagged: , , , , , , , , ,