100. izvedba predstave Ritina škola

‘Ritina škola’, jedna od najizvođenijih suvremenih komedija, doživjet će 8. prosinca (19.30 sati) svoju 100. izvedbu u zagrebačkom dramskom kazalištu Gavella kao dio posebnog programa obilježavanja 12 godina kazališta Planet Art.ritina-skolaDomaća verzija s Natašom Janjić kao Ritom i Markom Torjancem kao Pravdanom, postala je najgledanija i najnagrađivanija predstava u Hrvatskoj u protekle dvije sezone.

‘Ritina škola’, za koju je engleski dramski pisac Willy Russell dobio nagradu Lawrence Olivier za najbolji dramski tekst izvedena je u gotovo svim zemljama svijeta te se smatra njegovim najvećim kazališnim hitom. Radnja se odvija oko inteligentne, britke frizerke Rite koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje te Pravdana kojemu je dosta svega. Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno i čemu ono služi samo su neka pitanja na koja ova dinamična komedija nudi odgovore baveći se osjećajima vrijednosti kod pojedinaca.

Planet Art, u čijoj je produkciji nastala zanimljiva adaptacija za Hrvatsku, djeluje pod ravnateljskom palicom glumca Marka Torjanca koji na scenu redovito postavlja tekstove suvremene tematike te pri tome odabire samo najkvalitetnije dramske tekstove čije su teme prepoznatljive i u Hrvatskoj.

U ovom dramskom kazalištu neke od svojih najdojmljivijih uloga ostvarila su prva imena hrvatskog kazališta među kojima su Pero Kvrgić i Lela Margitić, Slavica Knežević, Jasna Palić Picukarić i Slavko Juraga, Zrinka Cvitešić, Nataša Janjić, Natalija Đorđević, Filip Juričić, Franjo Dijak, Amar Bukvić, Luka Dragić, Robert Kurbaša, Filip Križan, Janko Popović Volarić, a i oni mlađi Petra Kurtela, Vanda Winter, Slaven Španović, Lana Gojak, Matija Kačan i mnogi drugi.

Uz jubilarnu 100. izvedbu, predstava ‘Ritina škola’ doživjet će i reprizu 18. prosinca u 20 sati u kazalištu Mala scena.

M. D.


Ritina škola
Planet Art: Ritina škola
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,