101 godina Zagrebačkog kvarteta

Centar za kulturu Novi Zagreb najavljuje online koncert kojim odaje počast velikanu klasične glazbe Ludwigu van Beethovenu u povodu 250. obljetnice rođenja te 101. godini Zagrebačkog kvarteta čija će premijerna snimka biti objavljena na njihovu YouTube kanalu 30. prosinca u 20 sati.
Osim Beethovena, Zagrebački kvartet izvest će i Schnittkea, a koncert će završiti Mozartovim Gudačkim kvartetom u G-duru koji s optimizmom odzvanja ususret Novoj 2021. godini.

Zagrebački kvartet najstariji je hrvatski komorni ansambl, ali i jedan od najdugovječnijih ansambala u Hrvatskoj. Izvorno je formiran u travnju 1919. godine koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda. Tada je osnovan i ostao je kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni. Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri.

Tijekom prošlog stoljeća postava se mijenjala, uvijek održavajući poetiku i etiku kvarteta u kojem nastupaju ponajbolji instrumentalisti. Mnogi od njih danas su (povijesno) renomirana imena hrvatske glazbe.

Program koncerta

L. van Beethoven: Velika fuga, op. 133

A. Schnittke: Treći gudački kvartet
Andante
Agitato
Pesante

W. A. Mozart: Gudački kvartet u G-duru, KV 387
Allegro vivace assai
Menuetto
Andante cantabile
Molto allegro

Ansambl je rano formirao koncept svojih programa koje čini široki repertoarni raspon, od klasike, Haydna, Mozarta, Beethovena, Brahmsa, i tzv. željeznog kvartetskog repertoara, do suvremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo; djela Božidara Širole, Josipa Štolcera Slavenskog, Frana Lhotke, Antuna Dobronića, Borisa Papandopula, Mila Cipre, Milka Kelemena, Marka Ruždjaka, Frane Paraća, Dubravka Detonija i drugih redovito su na koncertnim rasporedima. Suvremenu postavu kvarteta čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan.

Zagrebački kvartet odsvirao je preko 4000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće. Bogata diskografija Kvarteta, stvarana tijekom gotovo devet desetljeća, uključuje izdanja za Jugoton, PGP RTB, Melodicom, Sastruphon, Nuova Era Records, ZYX Classic, RCA, Da Camera Magna, Croatiju Records, ZG Zoe, Cantus/HDS i druge. Posljednji album – s kvartetima Leoša Janáčeka i Antonína Dvořáka – objavila je etiketa Spona Classics.

Od brojnih domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo Vladimir Nazor dodijeljena 2009. godine.

V. V.


Tagged: , , , , , , , , , ,