Zagrebački kvartet na otvorenju 3. Amadeus festa

Nastupom Zagrebačkog kvarteta otvoren je treći međunarodni festival komorne glazbe u Bjelovaru pred solidno popunjenom Katedralom.Svečano je otvoren 3. Amadeus fest u Bjelovaru, međunarodni festival komorne glazbe koji je svojom kvalitetom, unatoč epidemiji koronavirusa i otežanim uvjetima, pokazao visoku umjetničku razinu. Uvodnu riječ dala je Marijana Kranjec koja je naglasila važnost festivala za kulturni život grada Bjelovara i za daljnji razvoj glazbene umjetnosti a naglasila je da Bjelovar na ovaj način još jednom dokazuje da je jedno od kulturnih središta kontinentalne Hrvatske.

Potom je o programu Festivala govorio je umjetnički ravnatelj Aleksandar Jakopanec, koji je predstavio tri koncerta iz službenog programa. Na sljedeća dva koncerta nastupit će posebno sastavljeni festivalski ansambli u kojima sviraju glazbenici porijeklom iz Bjelovara zajedno s kolegama iz najznačajnijih ansambala u zemlji i inozemstvu. Oni će izvoditi djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, ali i druge kompozicije. Također, naglasio je da i popratni program znači puno za festival, a u tom dijelu će se održati radionice za djecu pod vodstvom profesorice Vande Novoselac i vrlo posjećeni promenadni koncerti u Glazbenom paviljonu na središnjem trgu.

Nakon svečanog otvaranja, nastupio je Zagrebački kvartet uz gostovanje oboista Daria Golčića. Oni su u prvom dijelu koncerta izveli Wolfganga Amadeusa Mozarta, Kvartet za obou, violinu, violu i violončelo u F-duru, K. 370/368b, a u drugom dijelu koncerta Ludwiga V. Beethovena, Gudački kvartet br. 12 u Es duru, Op. 127. Katedrala je bila popunjena u skladu s epidemiološkim mjerama što nije utjecalo na oduševljene reakcije i dugotrajni pljesak izvedbama glazbenika. Oni koji nisu mogli pratiti koncert uživo, imali su priliku gledati ga u online prijenosu na internetu.

Nakon koncerta održan je i razgovor s umjetnicima na kojem je publika imala priliku upoznati ih i iz drugih perspektiva i doznati više pojedinosti o njihovim karijerama i njima samima.

N. M.Tagged: , , , , , , , , ,