3. Amadeus fest u Bjelovaru

Amadeus fest u Bjelovaru održava se treći put te će, unatoč teškim okolnostima nastalima zbog pandemije korona virusa, pridonijeti promicanju klasične glazbe, a tijekom tri dana i potvrditi grad Bjelovar kao središte kulture.Organizatori festivala članovi su Bjelovarske udruge glazbenih umjetnika, koja okuplja akademske glazbenike porijeklom s područja Bjelovara, ali i njihove kolege i prijatelje. Ideja o pokretanju festivala inspirirana je podatkom da su veliki kompozitor Wolfgang Amadeus Mozart i grad Bjelovar ‘rođeni’ iste, 1756. godine.

Grad je svojom arhitekturom i tradicijom blizak glazbenoj tradiciji Mozartove glazbe, pa su ambijenti barokne katedrale sv. Terezije Avilske, atrij Gradskog muzeja, zgrada Poglavarstva Grada Bjelovara, nekadašnja austrougarska vojarna te prekrasni glazbeni paviljon u gradskom parku izvrsne lokacije za izvođenje Mozartove komorne glazbe.

Bivši učenici glazbene školu u Bjelovaru, profesionalno afirmirani izvan njega, ovaj festival koriste kao izvrsnu priliku da nastupe u svom gradu i omoguće posjetiteljima uživanje u njihovoj glazbi.

Amadeus fest postaje sve prepoznatljiviji, a ujedno promovira Bjelovar i kao turističko odredište. Stoga su organizatori ove godine odlučili omogućiti videoprijenos dva koncerta putem internetskih platformi kako bi što više gledatelja moglo uživati u izvrsnim koncertima.

N. M.


Tagged: , , , , , , ,