Dubrovnik: Ovacije za izvedbu Mozartove Velike mise

U okviru glazbenog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara, Dubrovački simfonijski orkestar i Oratorijski zbor crkve sv. Marka iz Zagreba u crkvi Male braće izveli su Mozartovu Veliku misu pod ravnanjem ruskog dirigenta Maxima Emelyanycheva, uz soliste Ivanu Lazar, Mariju Kuhar Šošu, Krešimira Špicera i Leona Košavića.Veličanstven zvuk odzvanjao je prepunom crkvom te, unatoč velikoj vrućini, publika nije krila oduševljenje. Vrsni izvođači pokazali su ovom izvedbom kako je Velika misa u c-molu uistinu izuzetna umjetnička kreacija čija raskošnost nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa su i sami solisti bili vidno dirnuti snagom glazbe koju su donijeli pred publiku. Publika je napore umjetnika nagradila ovacijama i brojnim poklicima ‘bravo’. Zahvaljujući zboru i orkestru, solistima i dirigentu, ponovno je do izražaja došao Mozartov genij povezivanja starog i novog te zadivljujuća kompleksnost i maštovitost skladateljskog umijeća – sve ono što nedovršenu Veliku misu u c-molu čini velikom.

Maxim Emelyanychev izvanredan je predstavnik ruskih dirigenata mlađe generacije. Godine 2013. dodijeljeno mu je najviše rusko kazališno priznanje Zlatna maska za čembalističku izvedbu u produkciji Opernog teatra iz Perma ‘Figarov pir’ pod ravnanjem Theodora Currentzisa. Nakon što je kao dirigent debitirao u dobi od svega 19 godina, uslijedili su pozivi za nastup s uglednim ruskim i inozemnim baroknim i simfonijskim orkestrima. Danas djeluje kao šef dirigent orkestra Il Pomo d’Oro i Simfonijskog orkestra mladih Nižnji Novgoroda, a ove je godine bio nominiran za prestižnu nagradu Grammy.

Uz Dubrovački simfonijski orkestar, ključan je bio i Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu Cantores Sancti Marci. Njihova nedavna postignuća uključuju dvije zlatne medalje na prestižnim Europskim zborskim igrama u Rigi (2017.) te dvije zlatne medalje i posebno priznanje za najuspješniju izvedbu na Natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih sastava u Zagrebu (2016.).

K. L. / Foto: www.dubrovnik-festival.hr


Tagged: , , , , , , , , ,