69. Dubrovačke ljetne igre: Michelangelo na Lokrumu

Prva dramska premijera 69. Dubrovačkih ljetnih igara ‘Michelangelo’, Sebastijana Horvata i Milana Matthisa Markovića, po Krležinoj drami ‘Michelangelo Buonarroti’, u režiji Sebastijana Horvata, bit će izvedena 27. srpnja na ruševinama benediktinskog samostana na otoku Lokrumu u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Neki su je kritičari već proglasili kazališnim događajem ljeta.Redatelj predstave Sebastijan Horvat istaknuo je oduševljenje radom s glumcima riječkog ansambla, a pohvalio ih je i Rakan Rushaidat koji igra naslovnu ulogu Michelangela. Opisao ih je kao divne partnere i marljive ljude s kojima je užitak raditi. Svi zajedno ostvarili su zanimljiv i svjež pristup Krleži, tvrdi Rakan. Prvakinja drame riječkog HNK Olivera Baljak naglasila je kako se radi o doista velikoj predstavi koja je bogata, puna energije i ljepote, a na kojoj se radilo timski, zdušno i organski.

‘Michelangelo Buonarroti’ drama je iz ciklusa ‘Legende’ Miroslava Krleže, nastala 1918. godine. Inspirirana poetikom ekspresionizma, nabijena snažnim slikama i značenjima, vodi u predjele lucidnoga sna. Tematski se Krleža u ovoj drami koncentrira na iskušenja i tragiku Michelangela Buonarrotija koji nošen velikim idejama i rastrgan vlastitim traganjima ostaje usamljen i suprotstavljen neposrednoj životnoj sredini. Genijalni slikar pokušava ostvariti neograničenu moć umjetničkoga stvaralaštva, no Krleža ga suočava s novcem, bijednom nadnicom za njegovu veliku umjetnost. Michelangelo tako rastvara vječno, ali uvijek aktualno pitanje odnosa umjetnosti i novca, a samim time propituje i odnos umjetnosti i moći i politike, što je danas možda važnije nego ikada, jer dovodi u sumnju deklarativnu parolu o umjetničkoj slobodi bez koje umjetnost postaje tek činovnički kič, gubeći svoju istinsku kritičku snagu i odlučnost.

Slovenski redatelj Sebastijan Horvat jedan je od osnivača nezavisne kazališne udruge E. P. I. center, koja je postala značajan izvedbeni produkcijski centar usmjeren na istraživačke kazališne projekte. Režirao je u gotovo svim slovenskim kazalištima, a kod nas u zagrebačkom Gavelli predstavu ‘Hrvatski bog Mars’ 2014., a godinu kasnije ‘Nad grobom glupe Europe’ u riječkom HNK-u prema ‘Hrvatskoj rapsodiji’ Miroslava Krleže. Postavljanje ‘Michelangela’ na Igrama i u Rijeci, treći je put da inspiriran Krležom režira u Hrvatskoj.

Dramaturg i dramski pisac Milan Marković Matthis, zadužen za adaptaciju i dramaturgiju ‘Michelangela’, o radu na predstavi bilježi sljedeće: ‘Počeli smo od pitanja koje glavnomu junaku upisuje Miroslav Krleža: za koga ja radim? Krleža tijekom cijele drame grandioznim stilom lukavo gradi sliku renesansnoga genija samo da bi je, izloživši je materijalističkoj kritici, uništio. Ali njegova pozicija nije cinična. On ne dovodi u pitanje Michelangelovu genijalnost, već je samo suprotstavlja njegovoj nemogućnosti osvještavanja svoje vlastite cinične pozicije sluge klasi koju prezire.’

Autorski tim čine još Igor Vasiljev, koji potpisuje scenografiju i video, kostimografkinja je Belinda Radulović, autorica glazbe Karmina Šilec, suradnica za pokret Ivana Kalc, oblikovatelj svjetla Aleksandar Ĉavlek,a oblikovatelj tona Saša Predovan. U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivaĉić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić, član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a velike uloge Michelangela u prvom činu predstave te Redatelja u drugom činu pripale su Rakanu Rushaidatu iz ZKM-a te Jerku Marčiću iz Kerempuha. U predstavi sudjeluje i Kor fanatika koji vodi Maja Marušić. ‘Michelangelo’ će na 69. Igrama imati ukupno pet izvedbi, od 27. do 31. srpnja.

K. L.


Tagged: , , , , , , , , ,