11 dana 9. Fantastic Zagreb Film Festivala

Vrući ljetni dani u Zagrebu bili su u znaku Fantastic Zagreb Film Festivala, koji je projekcijom fantasy anime remek-djela ‘Mirai’, velikog japanskog animatora Mamorua Hosoda zaključio svoje deveto izdanje.U 11 dana filmofili, ljubitelji filmske fantastike i žanrovske kinematografije, Zagrepčani te domaći i strani turisti u velikom su broju uživali u projekcijama na Ljetnoj pozornici Tuškanac, spektakularnoj prirodnoj oazi u srcu grada, kao i kultnom Kinu Tuškanac.

Na festivalu su prikazani atraktivni premijerni naslovi iz čitavog svijeta kao i nezaboravni žanrovski kultni klasici koji ove godine označavaju svoje velike jubileje. Među njima su posebnu pozornost privukli ‘Osmi putnik’ (Alien) Ridleya Scotta iz 1979. godine te ‘Dina pješčani planet’ (Dune) Davida Lyncha iz 1984. godine, koji su do zadnjeg mjesta popunili veliku Ljetnu pozornicu Tuškanac. U ostalim festivalskim programima (Panorama, Japanime, Thrills&Chills, Americana) naslovi koji su oduševili ljubitelje filmske fantastike i žanrovske kinematografije te privukli najviše gledatelja bili su američki indie SF hit ‘Planet nade’ (Prospect), avanturistički triler ‘Arctic’ u kojem naslovnu ulogu tumači Mads Mikkelsen, spektakularan švedski space SF Aniara koji je poharao svjetske festivale, briljantan dokumentarac ‘Alien: porijeklo’ (Memory: The Origins Of Alien) koji govori o tome kako je nastalo remek-djelo Ridleya Scotta i već spomenuti anime hit ‘Mirai’.

‘Izuzetno smo zadovoljni rezultatima 9. Fantastic Zagreb Film Festivala’, izjavio je direktor i osnivač Stjepan Hundić zahvalivši se na podršci sponzorima, suradnicima i naravno vjernoj publici koja iz godine u godinu pohodi festival u sve većem broju te dodao: ‘Ove godine nas je poslužilo i vrijeme, pa s velikim zadovoljstvom mogu reći da je 9. Fantastic Zagreb naše najuspješnije izdanje do sada.’

M. H. / Foto: Nikola Madunović


Tagged: , , , , , , , , , , ,