12.000 potpisa za helikoptersku hitnu službu

Ministar zdravlja Dario Nakić, na zahtjev Udruge Sigurnost u prometu, primio je predstavnike nekoliko udruga vezano za tematiku nastavka rada Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS). Predano mu je više od 12.000 potpisa peticije kojoj je cilj nastavak rada HHMS-a, a ministar se ponudio da i sam potpiše peticiju.
HelikopterU ime Udruge Sigurnost u prometu prisutni su bili Dubravko Šmigmator i Mladen Tureček, Koaliciju udruga u zdravstvu predstavljao je Ivica Belina, a u ime Udruge obitelji stradalih u prometu prisutan je bio Željko Marković. Nakon primitka peticije razvila se konstruktivna i otvorena diskusija o potrebi i načinu organiziranja HHMS-a na cjelokupnom teritoriju Hrvatske. Udruge su ponudile pomoć za uspostavu sustava u okvirima svojih znanja i mogućnosti koji su po europskim standardima, a ti standardi ne poznaju/priznaju vojni servis koji se koristi kao nadomjestak helikopterskoj hitnoj pomoći.

Dostupni podaci MORH-a kažu da je cijena jednog sata leta vojnog helikoptera 48.000 kuna. Godišnje se na helikopterski vojni prijevoz 500 pacijenata potroši 8,5 milijuna eura. Uvođenjem specijaliziranih helikoptera za isti iznos, u daleko boljim uvjetima koje imaju pacijenti, može se prevesti njih 2.500.

‘Sastanak s ministrom počeo je njegovim očekivanjem da smo mi, predstavnici civilnog sektora, došli lobirati za talijansku tvrtku koja je obavljala letove. Objasnili smo da nam je svejedno tko će pružati usluge, ali nam je važno da se HHMS nastavi i proširi na cijelu Hrvatsku, radi sigurnosti i poštovanja zlatnog sata‘. Kada smo taj dio razjasnili, ministar Nakić se ponudio da i sam potpiše peticiju, te najavio čvrsti stav kako će o organizaciji HHMS-a razgovarati prvo i prvenstveno s MORH-om’, rekao je Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu i dodao: ‘Pokušao sam objasniti da je pilot-projekt završen, te da takav ugovor smatramo izvan predmeta svakog razgovora. Pilot-projektu je i uloga da ispita snage i slabosti nekog projekta, a zatražio sam da nam se dostavi završno evaluacijsko izvješće. Upozorio sam ministra Nakića da nismo saznali cijenu sata leta vojnih helikoptera. Predstavnici MORH-a su na evaluacijskom sastanku vezanom uz HHMS objasnili da imaju pet različitih sustava obračuna cijene letenja. Svako odstupanje od ekonomske cijene leta ionako se naplaćuje iz Državnog proračuna.

V. T.


Helikopter
Helikopterska hitna pomoć

Helikopter
Priznanja za sigurnost u prometu

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,