12. Human Rights Film Festival

U Zagrebu će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa, kinu Tuškanac i Dokukinu te od 11. do 14. prosinca u Art-kinu u Rijeci održati 12. Human Rights Film Festival (HRFF), koji će u glavnom programu prikazati više od 25 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najnovijeg datuma.
12. Human Rights Film FestivalFestival će otvoriti film ‘Love Is Strange’ redatelja Ira Sachsa, jednog od najintrigatnijih predstavnika američkog nezavisnog filma. Film govori o Benu i Georgeu, istospolnom paru s Manhattana, koji četiri desetljeća veze okrune brakom. No, zbog stupanja u brak George u glazbenoj katoličkoj školi dobiva otkaz, pa nova nezavidna finacijska situacija razdvaja par te ih iz zajedničkog života izmješta u stanove prijatelja i obitelji.

Tragičnu, a istinitu priču o mladom neoženjenom paru iz sjevernog dijela Malija kojeg kamenuju islamisti donosi film ‘Timbuktu’ redatelja i producenta Abderrahmane Sissakoa, dok drama ‘Tigers’ redatelja Danisa Tanovića prati sudbinu mladog Ayana, Pakistanca koji diže glas protiv korporacija čije su mliječne formule krive za smrt velikog broja novorođenčadi, a u borbi mu pomaže i International Baby Food Action Network (IBFAN).

U sklopu suradnje s Uredom za infomiranje u Hrvatskoj Europskog parlamenta Panorama Saharov, a vezano uz nagradu Saharov za slobodu misli koju je ove godine dobio doktor Denis Mukwege, borac za prava silovanih žena u oružanim sukobima u DR Kongo, bit će prikazan dokumentarni film ‘Seeds of Hope’ britanske redateljice i foto novinarke Fione Lloyd-Davies, koji prati život Masike Katsuve, žene koja svoj život i svakodnevnu sigurnost žrtvuje pomažući zlostavljanim ženama.

Od naslova se još ističu i ‘Zimski san’ redatelja Nuri Bilge Ceylana, nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu i službeni kandidat Turske za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg stranog filma. Aydin, sredovječni bivši glumac, sa svojom mladom ženom Nihal vodi mali hotel u planinama Kapadokije. Njihov brak je pun nesuglasica, a dodatnu tenziju donosi i Aydinova nedavno razvedena sestra. S dolaskom zime i prvog snijega, hotel postaje sklonište od hladnoće, ali i kavez iz kojeg ne mogu pobjeći i u kojem se njihova netrpeljivost i mržnja još više rasplamsavaju.

Tu je i dokumentarni film ‘Pogled tišine’ redatelja Joshue Oppenheimera, koji je osvojio nagradu FIPRESCI, nagradu Fedeora, Zlatni miš te posebnu veliku nagradu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu 2014. godine, a koji govori o počiniteljima masakra u Indoneziji 1960-tih godina. Tri prozora i vješanje redateljice Ise Qosja govori o učiteljici Lushi iz jednog albanskog sela na Kosovu, koja pod pritiskom vlastite savjesti pristaje razgovarati sa stranom novinarkom. Lushe priznaje da su nju i još tri seljanke silovali srpski vojnici, nakon čega muškarci u selu počinju terorizirati nju i njenog sina, pokušavajući ih prisiliti da napuste selo.

‘Potraga za Felom’ redatelja Alexa Gibneyja priča je o životu Fele Kutija, njegovoj glazbi te društvenom i političkom značaju. Odgovoran za stvaranje novog muzičkog pokreta – Afrobeat, koristio je glazbu kao platformu za izražavanje svojih revolucionarnih stavova spram diktatorske nigerijske vlade iz 1970-ih i 1980-ih. Moć Feline poruke potpuno je aktualna i danas te inspirira brojne političke pokrete potlačenih u borbi za slobodu.

Pored glavnog filmskog programa, popratni festivalski program uključuje niz diskusija. Festival je realiziran u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture URK, a program u Rijeci u suradnji s udrugom Filmaktiv, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Opširnije o festivalu na: HRFF

HAVC


Pročitajte još: Human Rights Film Festival


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,