12. Seljačka buna: Dosad najraskošnije izdanje

Buna traje! Već 12 godina ori se na zagorskim bregima kao spomen ustanka seljaka u borbi za ‘pravicu’. Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala ‘šake’ vlasteli 16. stoljeća, prije 12 godina rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža i postala manifestacija od velike važnosti ne samo za Gupčev kraj već i za cijelu Krapinsko-zagorsku županiju te je jedna od najpopularnijih manifestacija na ovome području.To nije samo borba i prikaz 16. stoljeća to je i događaj edukativno-povijesnog karaktera. O velikoj Seljačkoj buni iz 1573. godine uči se u školama, piše se u raznim povijesnim knjigama, a svi prisutni koji se pridruže tom spektaklu, mogu na jedan trenutak biti dio povijesnog bunta malog čovjeka protiv izrabljivača.

Veličanstvena rekonstrukcija Bitke kod Stubice dobitnica je i nagrade Simply the Best za najbolji povijesni prikaz i turističko događanje. Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu svake godine privlači sve više posjetitelja, a i zanimanje javnosti. Stoga ni ne čudi da je već pet godina za redom popraćena u brojnim medijima, a broj posjetitelja kontinuirano raste. Prošle godine Seljačka buna bilježila je rekordan broj posjetitelja, 20.000 ljudi iz svih krajeva Lijepe naše i susjednih zemalja. Ove godine u svom najraskošnijem izdanju, koje će okupiti najveći broj sudionika, nudi program na dvije lokacije.

Uz najveći broj statista, sama bitka bit će začinjena posebnim specijalnim efektima, a za srednjovjekovni sajam prijavljen je dosad najveći broj izlagača! Uz spektakularnu Bitku kod Stubice posjetitelji će moći vidjeti i stare zanate i obrte te uživati u okusima i mirisima domaćih specijaliteta. Organiziran je i odličan zabavni program tijekom cijelog dana, koji će svoj vrhunac doživjeti se kada se skupe statisti i publika u večernjim satima i zajedno zaplešu na poznatom Buna partyju kojeg ove godine predvode Let 3 i Picksiebner.

Manifestacija počinje 31. siječnja kada je i Noć bune u Noći muzeja (Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica) s izvrsnim video mappingom Gubec teatra na Spomeniku Seljačkoj buni i Matiji Gupcu (18.30 sati). Tu će biti i otvorenje izložbe ‘Jan Vitovac – češki vitez, zagorski grof’ i promocija stripa Nika Titanika ‘1573’.

U subotu, 1. veljače kreće Puntanje kmetov – u 11 sati ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu (Donja Stubica), okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku Velike seljačke bune. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu. Oko 14 sati kod Gupčeve lipe (Gornja Stubica) očekuje se dolazak pobunjenih kmetova.

Spektakularna Bitku kod Stubice – vjerni prikaz bitke na stubičkom polju – održat će se u subotu 8. veljače. U 9.30 sati organiziran je 50. planinarski pohod ‘Stazama Gupčevih puntara’ u organizaciji PD Stubičan, a okupljanje planinara je u Parku Jure Stubičanca,

Cjelodnevni program u Donjoj Stubici počinje od 11 sati na dvije lokacije (centar Grada Donja Stubica i Dvorac Stubički Golubovec ) s kulturno-umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije centralne bitke. Posjetitelji će imati priliku posjetiti i sajam starih zanata, srednjovjekovno selo, probati široku ponudu domaćih specijaliteta i dobre kapljice. Centralna bitka počinje u 14 sati kod dvorca Stubički Golubovec, Donja Stubica. Nakon bitke sve posjetitelje, a i sudionike čeka veliki Buna party od 15.30 sati u centru Donje Stubice koji počinje nastupom glazbenika Kreše Oremuša & B# Banda i nastavlja se pod šatorom uz Picksiebnere i Let 3.

Posjetitelji će moći 1. i 2. veljače te 8. i 9. veljače od 9 do 17 sati razgledati Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica uz popust od 50% na ulaznice, a 8. veljače od 11 do 13 sati organizirane su i tematske radionice.

I ove godine organiziran je prijevoz ZET-ovim besplatnim linijama na bitku. Polazak iz Zagreba. stajalište turističke linije, Grgura Ninskog (u zoni ulaza Importanne centar) od 9.30, 10.30, 11.40, 12.40, a povratak za Zagreb od 18.00, 19.00, 20.10, 21.10

Stubica se ove godine opremila s dosad najraskošnijim izdanjem, a na vama je da krenete putevima hrabre Gupčeve vojske i na trenutak budete dio ovog posebnog spektakla i povijesne borbe malog čovjeka za pravicu.

V. M. / Foto: Mladen Ban


Tagged: , , , , , , , ,