Seljačka buna: Rekonstrukcija bitke zagorskih seljaka

Jedanaesta manifestacija ‘Seljačka buna – Bitka kod Stubice’ najavljena je na konferenciji za novinare u Zagrebu, a održat će se u subotu, 9. veljače na novoj lokaciji kod dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je ova manifestacija značajna za turizam Krapinsko-zagorske županije te podsjetio kako je ‘Zagorje – bajka na dlanu’ proglašeno najboljim kontinentalnim turističkim odredištem u Hrvatskoj.

‘Seljačka buna’ počinje u nedjelju, 3. veljače ‘Puntanjem kmetov’ u Hižakovcu, a završava ispod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici. Središnji dio manifestacije je velika Bitka kod Stubice, na koju posjetitelji iz Zagreba mogu stići i besplatnom autobusnom linijom ZET-a, koja će prometovati u subotu, 9. veljače od Glavnog kolodvora do Donje Stubice te u suprotnome smjeru. Vozni red je usklađen s rasporedom događanja.

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je Zagrepčanke i Zagrepčane da posjete stubički kraj i uživaju u prikazu Velike seljačke bune iz 1573. godine, srednjovjekovnog načina života i običaja. ‘Veseli me da će, za razliku od 1573. godine, u ovom obilježavanju svi preživjeti i nitko neće biti okrunjen željeznom krunom’, rekao je Bandić i dodao da Krapinsko-zagorska županija i Grad Zagreb surađuju na mnogim projektima.

Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice, napomenuo je da će na Dan bitke kod Stubice kroz njihov gradić proći oko 10.000 ljudi, dvostruko više od broja stanovnika. Bitku je najavio i Jasmin Krizmanić, načelnik Gornje Stubice, koji se posebno osvrnuo na ‘Puntanje kmetov’, čiji će središnji dio biti ispod Gupčeve lipe.

Organizatori manifestacije su Družba vitezova zlatnog kaleža i Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica. ‘Ove ćemo godine imati najveći broj sudionika na samom bojnom polju – više od 250. Imat ćemo 23 udruge iz cijele Hrvatske te udruge iz Mađarske, Slovenije, Slovačke i Italije’, istaknuo je predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek.

Medijima su se obratile Sanja Škrinjar, voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije; Kornelija Vnučec, direktorica Turističke zajednice područja Donja i Gornja Stubica te sam vođa Velike seljačke bune Matija Gubec – Krešimir Končevski – iz Družbe vitezova zlatnog kaleža, koji će ulogu vođe seljaka utjeloviti treću godinu za redom.

T. R.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,