12. Vrisak: Riječki sajam knjiga i festival autora

U Mramornoj dvorani Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka svečano je otvoren 12. Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora. Ceremoniju otvorenja glazbom su pratili The Siids – indie electro pop/rock duo, multiinstrumentalisti Darko Terlević i Stanislav Grdaković.

Čitanjem ulomaka iz romana ‘Vježbanje života’ i ‘Leica format’, voditelj programa otvorenja Vojo Šiljak ceremoniju je započeo In Memoriam Nedjeljku Fabriju i Daši Drndić – nedavno preminulim književnicima i prijateljima festivala Vrisak.

Umjetnički direktor Vriska i glavni urednik V.B.Z-a, Drago Glamuzina u svom je govoru zahvalio Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka na suradnji koja je festivalu pružila mogućnost da kreativno širi svoje aktivnosti, pa je tako novost ovog izdanja i poseban program ‘Vrisak u vrtu’ koji će se održavati na otvorenom, u perivoju Guvernerove palače. Naglasio je i da je ovogodišnjoj vodećoj programskoj cjelini Europom kroz knjige – Na margini: glasovi drugih i ‘drugačijih’ intencija potaknuti kvalitetne rasprave pod motom ‘Pronađite sebe u pričama drugih i drugačijih’. Najavio je i gostovanja inozemnih pisaca; francuskog grafičkog umjetnika Barrouxa; jamajkanskog književnika Keija Millera; slovenskog pisca Drage Jančara i glazbenika Zorana Predina; makedonskog pisca Aleksandra Prokopieva, bosanskohercegovačkog pjesnika Darka Cvijetića, beogradskog pisca Srđana Valjarevića te klasika Lászla Végela iz Novog Sada.

Direktor izdavačke kuće V.B.Z. Mladen Zatezalo zahvalio je svima koji podržavaju festival i istaknuo kako se Muzej u idućih osam dana pretvara u palaču knjiga, gdje će se na jednom mjestu pronaći recentna izdanja svih relevantnih izdavačkih kuća u Hrvatskoj. Najavio je i dodjelu 15. V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine koja će se po drugi put održati u sklopu manifestacije.

Ravnateljica muzeja Nikolina Radić Štivić u svom je govoru proglasila otvorenom izložbu ‘Izdavačka djelatnost Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka’ autorice Denis Nepokoj koja će u prostorima Mramorne dvorane biti otvorena za vrijeme festivala. Organizatorica festivala ‘Lošinj čita’, Branka Džebić, izrazila je zadovoljstvo da se i ove godine dio festivalskog programa održava u Malom Lošinju i da vjeruje da će Veli Vrisak izazvati još jednom veliki interes.

Književnici koji su svojim prisustvom uveličali svečanost otvorenja bili su Veljko Barbieri, Slobodan Šnajder, Aleksandar Prokopiev i Nikola Petković, koji je i programski festivalski savjetnik. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zaželio je dobrodošlicu svim festivalskim gostima i organizatorima u Rijeku te službeno proglasio 12. Vrisak otvorenim.

Nakon svečanog otvorenja održana je promocija novog romana nagrađivanog hrvatskog prozaika i gastronomskog stručnjaka Veljka Barbierija. O netom objavljenom romanu ‘Sfinga’, kojim zatvara svoju splitsku trilogiju, razgovarao je s Vojom Šiljkom. Osim ‘Sfinge’, Barbieri će na Vrisku predstaviti i ‘Veliki kulinarski kanconijer’.

Osam festivalskih dana obilježit će bogat književno-umjetnički program i brojni domaći i inozemni gosti. Dvanaesti Vrisak održavat će se sve do nedjelje, 19. svibnja. Sajamski dio Festivala ostaje otvoren sve do kraja svibnja i nudi knjige domaćih i stranih izdavača po sniženim cijenama koje će se kretati sve do 80 posto popusta.

I.M.

Foto: Tanja Kanazir


Rijeka: Književnost, glazba i dobra spiza porinuli 11. Vrisak

Tagged: , , , , , , , , , , , ,