13. izdanje Subversive Festivala

Svečanom projekcijom glazbenog dokumentarca White Riot i uz pozdravnu riječ redateljice Rubike Shah u zagrebačkoj je Kinoteci otvoreno 13. izdanje Subversive Festivala.
Direktor Nikola Devčić osvrnuo se na ovogodišnju festivalsku temu ‘Kreativni neposluh’ inspiriranu razmišljanjima Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju, a koja rezonira kroz cjelokupni ovogodišnji program: ‘Samo kreativci i revolucionari stvaraju ovaj svijet. Samo kreativci i marginalci mogu stvoriti nešto što nikad niste vidjeli ni čuli. Kreativni neposluh je izvanparlamentarno i izvaninstitucionalno stvaranje protu-moći te radikalna kritika postojećeg stanja. Ili trajno stanje nesigurnosti i siromaštva, korupcije, poniženja i dehumanizacije, fašizma i uspona desnice, deindustrijalizacije i stambene i radne segregacije, urbane bijede…ili suradnja i solidarnost te jednakost za sve. Problemi su zajednički, rješenja su zajednička!’.

Direktorica filmskog dijela Dina Pokrajac najavila je bogat program koji će se održavati uživo i online. Istaknula je kako će ovo festivalsko izdanje biti hibridno te će se filmovi po prvi put moći gledati na teritoriju cijele Hrvatske zahvaljujući online platformi volimdokumentarce.net.

‘Iznimno nam je drago da će se filmovi usprkos epidemiološkoj situaciji moći gledati i u kinu koje je nezamjenjivi prostor zajedničkog gledanja i promišljanja filmova. Danas kada brojna kina zatvaraju svoja vrata valja promisliti o njihovoj ulozi u načinu na koji dešifriramo filmove. Održavanje Subversive Film Festivala vidimo ne samo kao slavlje sedme umjetnosti već i kao gestu otpora aktualnoj društvenoj situaciji te poziv na ‘kontaminaciju’ nekim drukčijim idejama i slikama’, istaknula je Pokrajac.

S. F.


Tagged: , , , , , , , , ,