13. Zagreb Film Festival otvorili islandski Ovnovi

U zagrebačkom kinu Europa otvoreno je 13. izdanje Zagreb Film Festivala, koje će do nedjelje, 22. studenog, filmoljupcima donijeti preko stotinu filmova u 12 različitih programa.
13. ZFF-otvorenjePublici se obratio direktor festivala Boris T. Matić koji je, uz brojne filmske atrakcije, naglasio i edukativne sadržaje u okviru programa ‘Industrija’. Festival se ove godine prvi put održava u studenom (umjesto, kao dosad, u listopadu), i to zbog, kako je naglasio Matić, ‘usuglašavanja termina s nekoliko svjetskih A festivala i zbog suradnje s kolegama u Ljubljani, gdje je festival već počeo’. Izvršni direktor Hrvoje Laurenta pozvao je gledatelje da posjete neke od brojnih projekcija, predavanja i predstavljanja, te da očekuju druženje i dobru zabavu.

Vanji Andrijević, producentici iz zagrebačkog Bonobostudija, pripala je godišnja Nagrada Albert Kapović koju dodjeljuje Hrvatska udruga producenata. Nagrada, koja nosi ime prerano preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), dodjeljuje se osobama čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma.

Filmski dio programa započeo je projekcijom islandskih ‘Ovnova’, jednim od 13 cjelovečernjih ostvarenja koji se natječu za glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica. Uoči projekcije priređena je mala filmska poslastica: projekcija najstarijeg filmskog zapisa o Zagrebu (iz 1911. godine) uz živu glazbenu pratnju. Publiku su pozdravili glavni glumci iz filma ‘Ovnovi’ – Sigurður Sigurjónsson i Theodór Júlíusson.

ZFF


13. ZFF (foto Filip Trezner)
Šaroliki program 13. ZFF-a
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,