14. izdanje projekta Odredište: Zagreb

U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) predstavljeno je 14. izdanje projekta ‘Odredište: Zagreb’ kojeg provodi Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, sport i mlade.

Riječ je o projektu gdje se sustavnom edukacijom učenika srednjih škola nastoji podići svijest o vlastitom gradu te upoznati mlade s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima Zagreba. Ove godine je, ukupno je s mentorima, sudjelovalo 75 sudionika, a radi se o školama:
– XII. gimnazija – ‘Dvanaesticom do Dvanaeste’
– Elektrotehnička škola – ‘Zagreb All in One’
– Hotelijersko-turistička škola Zagreb – ‘Zagrebački Stonehenge’
– Obrtnička škola za osobne usluge – ‘Zagreb očima fotografa’
– Prirodoslovna škola Vladimira Preloga – ‘ZET u ZET’
– Škola za medicinske sestre Mlinarska – ‘Slatko-slani Zagreb u funkciji zdravlja’

Ovom prigodom, direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld je izjavila: ‘Projekt Odredište: Zagreb s novim imenom i vizualnim identitetom, kao sljednik projekta Kultura turizma, nastavlja s istim entuzijazmom, ali s još svježijim, marljivijim i kvalitetnijim pristupom poticati učenike srednjih škola grada Zagreba da još više zavole svoj grad, istraže njegove skrivene ljepote i promisle o turističkim, kulturnim i prirodnim mogućnostima koje pruža. Projekt je prepoznala i Svjetska turistička organizacija – UN Tourism na čiji sam poziv nedavno predstavila projekt u njihovu sjedištu u Madridu, a posebna nam je čast da je predstavnik UN Tourisma g. Luis Nicolás Barrios, regionalni menadžer za inovacije, edukacije i investicije, nazočio današnjoj prezentaciji i uveličao cijeli događaj. Jako smo ponosni na sve učenike koji u okviru ovog projekta neumorno istražuju turističku stranu grada i promišljaju o načinima kako unaprijediti turističku ponudu i stvoriti nove, autentične doživljaje.’

Predstavnik UN Tourism, Luis Nicolás Barrios, izjavio je: ‘UN Tourism zagovara obrazovanje jer vjeruje da su informirani i obrazovani pojedinci ključni za održivi razvoj turističke industrije. Obrazovanje potiče razumijevanje i poštivanje različitih kultura i okruženja te promovira odgovorne i etičke prakse u turizmu. Nadalje, dobro obrazovana radna snaga pojačava konkurentnost i inovacije industrije, osiguravajući njezinu otpornost i pozitivan utjecaj na ekonomije i društva diljem svijeta. Projekt Odredište: Zagreb predstavlja izvanredan primjer srednjoškolskog obrazovanja i čestitamo svim sudionicima na uspjehu ovog projekta.’

Podsjećamo, ‘Kultura turizma’, odnosno ‘Odredište: Zagreb’ projekt je koji je TZGZ započela u akademskoj godini 2010./2011. Svake godine, tijekom jednosemestralne izvannastavne aktivnosti, učenici odabranih zagrebačkih srednjih škola imaju zadatak, u dogovoru s voditeljima projekata, osmisliti i realizirati projekte s turističkom tematikom koje, potom, javno prezentiraju. Od 2010. godine, u Odredištu: Zagreb sudjelovalo je više od 80 škola, a svojim idejama i projektima obogaćivalo ga je više od 2000 učenika.

Više o projektu: https://www.infozagreb.hr/hr/odrediste-zagreb

D. D. / Foto: Arhiva TZGZ


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,