Zagreb turistički najposjećeniji u prosincu

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), u prosincu je u Zagrebu ostvareno 125.910 dolazaka i 236.190 noćenja, što predstavlja porast od 17% u dolascima i 10% u noćenjima, u usporedbi s istim periodom prošle godine.

Uz domaće goste, najviše dolazaka ostvarili su gosti iz BIH, Slovenije, Austrije, Srbije te Njemačke. U noćenjima su, pak, od stranih gostiju, na prvih pet mjesta gosti iz BIH, Njemačke, Austrije, Italije te Slovenije. S ovim rezultatima, naš glavni grad je prvi po ostvarenim dolascima i noćenjima u prosincu.

Direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld je izjavila: ‘Zagreb je cjelogodišnja turistička destinacija, a daljnjim razvitkom specifičnih vrsta turizma (kulturni, sportski, zdravstveni, poslovni) diverzificiramo ponudu, istovremeno zadovoljavajući različite interese i potrebe putnika, uz očuvanje kulturnih i prirodnih resursa, što je posebno važno. S tim u vezi, iznimno nas veseli što su, uz sjajne rezultate za prosinac, još bolji rezultati na razini cijele godine. Naime, u 2023. godini zabilježili smo 21% više dolazaka i 13% više noćenja, odnosno 1.307.153 dolazaka te 2.541.030 noćenja, čime se Zagreb pozicionirao na prvo mjesto pod dolascima u Hrvatskoj. Koristim priliku zahvaliti ovim putem našoj cijeloj turističkoj industriji na sjajnim rezultatima, kao i našim sugrađanima na podršci i gostoprimstvu koje iskazuju brojnim turistima. U Turističkoj zajednici grada Zagreba, u suradnji s institucionalnim i privatnim partnerima, razvijamo i stvaramo ponudu na način da u svakom dijelu godine imamo barem jedno ključno događanje koje privlači turiste iz svih dijelova svijeta. Također kreiramo i posebne promotivne kampanje na ciljanim tržištima, a to sve doprinosi održivom, cjelogodišnjem, pozitivnom trendu turističkih rezultata u Zagrebu.’

Ističemo kako je struktura gostiju na razini cijele godine drugačija nego u prosincu pa su, tako, od stranih gostiju po dolascima najbolji gosti iz Njemačke, SAD-a, Italije, BiH te Srbije; dok su po noćenjima na prvom mjestu gosti iz SAD-a, a slijede ih gosti iz Njemačke, Italije, Velike Britanije te BIH. Dodatno, prema aktualnim pokazateljima, u prosincu je u glavnom gradu ostvaren svaki treći dolazak te svako četvrto noćenje.

D.D. / Foto: Julien Duval/TZGZ


Rekordan turistički siječanj u Zagrebu


Tagged: , , , , , , , ,