15 premijera na 19. Motovun Film Festivalu

Motovun Film Festival je u zagrebačkoj Laubi otkrio naslove koji nas od 26. do 30. srpnja očekuju u glavnom filmskom programu na istarskom brdu, među kojima je 15 hrvatskih premijera.Motovun-najavaTri popratna programa posvećena su zemlji partneru, ove godine to je ‘Bella Italija’, dok je četvrti ‘Gdje ste bili 2016.?’ okrenut temama jačanja europskog nacionalizma.

Glavni filmski program predvodi ‘Gimme Danger’, novi dokumentarni film redatelja Jima Jarmuscha o karijeri, glazbi i fenomenu grupe The Stooges i njihovu frontmanu Iggyju Popu.

Premijera koja će oduševiti ljubitelje humoristične strane mizantropičnog velikana Brune Dumonta je nova crna komedija ‘Slack Bay’. Revija likova iz noćne more, koje tumače imena s francuske A liste glumaca, među kojima je i Juliette Binoche, donose urnebesni cirkus s početka 20. stoljeća. Na programu je i pobjednik Berlinalea ‘Gori more’, kao i premijera indie-hita ‘Tangerine’, koji je u potpunosti snimljen mobitelom. U glavnom motovunskom programu našli su se i dobitnik nagrade u Cannesu ‘(M)Učenik’ Françoisa Chalaisa, američki film ‘Neke žene’ s glumačkom postavom koju čine Laura Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart te premijera argentinskog kandidata za Oscara ‘Klan’, filma koji donosi zastrašujuću priču temeljenu na istinitim zlodjelima obitelji profesionalnih otmičara. Motovun će ugostiti Kseniju Marinković i Mirjanu Karanović, glumice filma ‘Dobra žena’, koji gledamo na istarskom brdu uz novi film ‘Sve najbolje’ redateljice Snježane Tribuson.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Bella Italija s tri prateća programa. ‘I grandi maestri’ je posvećen petorici najboljih talijanskih redatelja današnjice, ‘Il Mezzogiorno’ je ispunjen filmovima izvučenim sa samog juga čizme te ‘Commedia all’ italiana’, program koji je stvoren za smijeh do suza. Uz recentna ostvarenja talijanske kinematografije, poput iznimno uspješne ovogodišnje ‘La Pazza Gioia’, u programu se vrti i nenadmašeni Fellinijev klasik ‘Amarcord’ uz koji su odrasle generacije gledatelja.

Na pitanje ‘Gdje ste bili 2016.?’ svatko će jednostavno odgovoriti ‘U Motovunu!’, ali ne dajte se zbuniti istoimenim nazivom popratnog programa koji će se posvetiti temi jačanja desnice u zemljama središnje Europe. Od festivalskih uspješnica poput njemačkog ‘We Are Young, We Are Strong’ i grčkog ‘Fascism Inc.’ o počecima nove fašizacije društva do jezovitog rusko-izraelskog dokumentarca ‘Credit for Murder’, koji govori o posljedicama ignoriranja tog društvenog trenda, ovaj je program motovunski doprinos aktualnoj raspravi o tome je li antifašizam floskula.

Kad vaši najdraži filmovi završe i projektori se ugase, zabava se seli na pozornicu Motovun Film Festivala. Ove će godine publiku zabavljati Edo Maajka i najužareniji talijanski etno bend Kalàscima.

MFF


Motovunizacija - film Močvara

Motovunizacija: Zagrijavanje pred uspon na filmsko brdo


Motovun
Svi putevi vode na 19. Motovun Film Festival
Tagged: , , , , ,