16. Dan mimoza na Cvjetnom trgu

U subotu, 21. siječnja (10 do 14 sati), na Cvjetnom trgu u Zagrebu održat će se 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.Cilj ovih manifestacija je osvijestiti žene da brinu o intimnom zdravlju i potaknuti ih na redovite kontrole.

‘U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo i osobi s invaliditetom, a u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar, pozivamo Vas da se pridružite ovoj akciji kako biste se educirali o važnosti informiranja o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice, također i o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice’, poručuju organizatori.

Od raka vrata maternice, prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u posljednjih deset godina od raka oboljelo je 3174 žena. Po pojavnosti kod žena u dobi od 30 do 39 godina u 2020. je bio treći po pojavnosti odmah iza raka dojke i štitnjače. Upravo je to razlog za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nešto što je nužno kako bi očuvale vlastito zdravlje.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2020. godini bilo je 276 oboljelih od raka vrata maternice (stopa 12,6/100.000). Prema podacima baze uzroka smrti, u 2020. godini 126 žena umrlo je od raka vrata maternice, od čega je 37 % bilo mlađe od 60 godina, a u 2021. godini umrlo je 122 žena. Od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima osmog razreda osnovne škole omogućeno je besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a. koje se organizirano provodi u nadležnim školskim ambulantama.

U suradnji Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, preko aplikacije Terminko.hr, mladi do 25 godina mogu rezervirati termin za cijepljenje u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova 62a. Mogu se cijepiti srednjoškolci i studenti, ali i svi drugi mladi do 25. godine. Nadoknadno cijepljenje može se obaviti i u nadležnim školskim ambulantama za srednje škole i fakultete.

Edukacijom, cijepljenjem i probirom možemo postići globalne ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije, a to je eradikacija raka vrata maternice. Pridružite se akciji na Cvjetnom trgu u subotu 21. siječnja od 10 sati.

Z. B.


Tagged: , , , , , , , ,