16. Urbanovo u vinskom Međimurju

Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene… tako ide jedna pjesmica koja slavi ljepotu Hrvatskoga Zagorja. Vjerujte mi, isti stihovi se mogu primijeniti i za područje između Drave i Mure – Međimurje.
Štrigova-vinogradiMeđimurci su odabrali svibanj kao mjesec promocije svojih vina. U Štrigovi je od 15. do 17. svibnja bila svetkovina Pušipela, a ovoga vikenda 22. i 23. su Dani otvorenih podruma. Pri kraju mjeseca 29. je Vinski bal u restoranu Terbotz, koji uspješno vodi obitelj Jakopić i završno u subotu i nedjelju (30. i 31.) su Vinske igre u Sv. Urbanu. Sve ove manifestacije okupljene pod jednim imenom Urbanovo – posvećene su danima vina na Međimurskoj vinskoj cesti.

Štrigova je malo mjesto za koje znaju mnogi ljubitelji vina u Hrvatskoj. Oni koji piju umjerene količine, ali i oni koji bez dvije litre gemišta dnevno ne mogu. Zašto to spominjem? Jer su u jednom trenutku, nekih godina, u Zagrebu u svakom drugom lokalu nudili domaće iz Štrigove. Od tih vremena stvari su se prilično promijenile i danas štrigovski vinari, a i oni iz drugih djelova Međimurja (Železna gora, Sv. Urban, Dragoslavec, Sv. Martin na Muri ) rade u najvećoj mjeri dobra i odlična vina. Među njihovim vinarima nema nikoga, kao u drugim dijelovima Hrvatske, koji bi imao 30 i više hektara vinograda. To su pretežno vinari koji imaju do desetak hektara te otkupljuju još otprilike polovicu. Količinom su zadnjih godina iskočili vinari Rajko Cmrečnjak, Zvonko Belović i Boris Novak. Tu, naravno, treba izuzeti Agromeđimurje s preko 90 hektara nasada.

Tomšić-sauvignonNaša prva postaja na putu prema Štrigovi bila je nedaleka Železna gora i vinar Tomšić, dobroćudni Alojzije i njegova supruga Kata. Probali smo zeleni silvanac, sauvignon, chardonnay, rajnski rizling i muškat žuti. Tomšić ima odlična vina, smještena u novom proširenom podrumu, čiji je kapacitet više stotina tisuća litara, a trenutno se koristi polovica. Meni je uvijek praznik kušati njegov muškat žuti.

I tako smo u subotu oko podne ušli u dvoranu osnovne škole u Štrigovi, u kojoj je u tom trenutku bilo izrazito malo posjetitelja. Kasnije sam saznao da su taj prvi sat (od 12 do 13) organizatori predvidjeli za profesionalce i njihove kontakte. Koji sat kasnije jedva smo se probijali kroz gomilu ljudi među kojima je bilo najviše mladih. Ulazi u dvoranu, s obje strane, bili su puni vinarske opreme. Muljače, pumpe, bačve, preše naših i inozemnih proizvođača čekale su kupce, ali kako kaže Ivica Kokot (Kokotagro) nisu to više ona vremena od prije desetak godina kada se nije gledalo koliko što košta. Bilo je samo važno ima li toga dovoljno. Ovo je bilo 16. Urbanovo i 7. festival Pušipela. Međimurci su ponosni na svoj Pušipel, koji se još drugdje naziva: Moslavac, Šipon, Furmint, Mosler, Zapfner… o kojem letak kaže: ‘Lagano, voćno, pitko i osvježavajuće vino s mirisom i okusom citrusa i zelene jabuke.’ Mogu posvjedočiti da je najveći broj pušipela koja smo probali na štandovima Štampara, Kunčića, Cmrečnjaka, Alojza i Borisa Novaka, Kojtera, Horvata, Jakopića i drugih odgovarao ovom opisu.

Urbanovo-ljubiteljice vinske kapljicePosebna priča su bile vinske radionice, inače uvedene posljednjih nekoliko godina. Tijekom tri dana predavali su: Ivana Puhelek, Zoltán Győrffy, naš Mađar iz Pečuha, Krunoslav Filipović te Darko Lugarić i Mario Meštrović iz Hrvatskoga sommellierskog kluba. Na radionici u subotu pod nazivom ’10 najboljih sauvignona’ s međimurske vinske ceste sva mjesta su bila popunjena, a nas petnaestak sretnika smo sjedili na klupicama sa strane i raspolagali jednom čašom. Ništa nas nije moglo pokolebati, a Lugarić nam je otkrio kakvi se sve potencijali kriju u sauvignonima međimurskih brega. Partneri festivala su bili vinari iz Zagrebačke županije – OPG Puhelek Purek, OPG Željko Kos, Jarec-Kure i Prvo hrvatsko ekovino. Gosti festivala su bili Mađari iz Udruge vinske ceste Villany-Siklos te slovenska občina Dobrovnik. Bilo je tamo i hrane: šunke, kobasice, slanine, sireva, bučinog ulja… Vjerujem da će idućih godina organizator uz više gostiju iz primjerice Slavonije, Dalmacije i Istre imati bogatiju ponudu vina i hrane, jer za to potencijali postoje. Ne samo Bregovita / Sjeverozapadna Hrvatska već i druge hrvatske vinske regije. U tu svrhu trebalo bi dodati još veliki šator na vanjskom igralištu i prostora i komoditeta će biti više.

Šampion kvalitete predikatnih berbi je šipon ledena berba, 2007. Par-vino Kog iz Ljutomera. Velike zlatne diplome su dobili: Cmrečnjak za Pušipel Prestige, izborna berba 2011., MGM Glavinič iz Miklavža za šipon izborna berba 2011., Vina Kocijan, Štrigova za Pušipel Prestige izborna berba 2013. Šampion kvalitete redovna berba je pušipel iz 2007. Dvanajščak-Kozol iz Dragoslavca.

Restaurant Terbotz-vinarija JakopićDan je završen posjetom restoranu Kuriji Terbotz u kojem smo, uz odličnu hranu, probali više vrsta Jakopićevih vina.

Na kraju želimo puno uspjeha Udruzi vinara Međimurja s novim predsjednikom Davidom Štamparom i još nekoliko mlađih ljudi u vodstvu. Samo napred, naši Međimurci!

Vjekoslav Madunić / Foto: Branislav Dabić


Pročitajte još:

Međimurski vinogradi Urbanovo: Vinskim cestama Međimurja

Tagged: , , , , , , ,