17. Motovun: Propeler ukrajinskom filmu Pleme

Ukrajinski film ‘Pleme’ redatelja i scenarista Myroslava Slaboshpytskiyja pobjednik je 17. Motovun Film Festivala.
PlemeO motovunskom Propeleru ove je godine odlučivao poseban žiri – Žiri u egzilu, koji su činili umjetnici i aktivisti koji su zbog svog djelovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni: Jafar Panahi (redatelj, Iran), Inna Shevchenko (aktivistica, Ukrajina), Nikolaj Kalezin (redatelj, Bjelorusija), Natalia Kaliada (redateljica, Bjelorusija) i Ala’a Basatneh (aktivistica, Sirija).

Glavna nagrada festivala pripala je filmu Pleme (Plemya), koji je svjetsku premijeru imao u svibnju u 52. Tjednu kritike koji se održao u sklopu 67. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Radnja je smještena u internat za gluhe, u kojem glavni junak pronalazi svoj put kroz hijerarhiju kriminalne organizacije rušeći pritom sva njena nepisana pravila

Posebno priznanje žirija osvojio je njemački film ‘Policajčeva žena’ (Die Frau des Polizisten) Philipa Gröninga, nagrađen posebnim priznanjem i lani u Veneciji, dok je nagrada Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI otišla švedskom redatelju Rubenu Östlundu za film ‘Viša sila’ (Turist), opservacijsku komediju o ulozi muškarca u modernom obiteljskom životu.

U kategoriji Motovunski kratki, prošlogodišnji pobjednik Christos Nikou najboljim je proglasio poljski film ‘Arena’, redatelja i scenarista Martina Ratha, koji govori o autostoperu koji igrom slučaja završi u izoliranoj planinskoj zajednici.

Posebne nagrade 17. Motovuna dodijeljene su Arsenu Dediću, za 50 godina rada na filmskoj glazbi, te ruskom filmašu Andreju Zvjagincevu – nagrada Maverick koju festival dodjeljuje za ‘filmske autore koji su se izborili za svoj osobeni put’.

Festival je zaključen večeras, a nastavlja se do 3. kolovoza u Buzetu programom za djecu i mlade Buzz@teen te skorašnjim programom Motovun u Zagrebu. 17. izdanje Motovuna donijelo je najveći broj filmova dosad, među njima laureata Pule ‘Broj 55’ Kristijana Milića i ‘Djecu tranzicije’ Matije Vukšića u dugometražnoj te ‘Poklon predsjednika Nixona’ Igora Šeregija, ‘Stol između’ Silve Ćapin, ‘Pragove’ Dijane Mlađenović i ‘Igre’, film nastao na Međunarodnoj filmskoj radionici Festivala tolerancije, u kratkometražnoj konkurenciji.

Više informacija o nagradama 17. Motovun Film Festivala možete doznati na službenim stranicama.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , ,