17. Sajam Proizvodi hrvatskog sela

Šezdesetak proizvođača najboljih domaćih proizvoda do nedjelje, 18. ožujka sudjeluje na 17. sajmu Proizvodi hrvatskog sela u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, gdje je i po prvi put organiziran.‘U sedamnaest se godina u Hrvatskoj razvilo tržište tradicijskih proizvoda. 2001. godine proizvođači su svoje proizvode prodavali na kućnom pragu te na dva sajma. Danas postoji niz delikatesnih trgovina i prodajnih manifestacija diljem zemlje, a na suvremenu se distribucijsku mrežu svojom potražnjom nadovezuje i HORECA sektor, tj. hoteli te restorani. Sajam Proizvodi hrvatskog sela pritom se razvio u mjesto prezentacije, promocije i prodaje onoga najboljega’, kazao je Damir Kovačić, organizator Sajma i direktor Agrarnog savjetovanja.

Zaljubljenicima u tradicijske prehrambene proizvode i pića sajam donosi vina, rakije, likere, maslinova i bućina ulja, med, sireve te suhomesnate proizvode. Posebno je zanimanje prvog dana privukao degustacijski kutak Parka prirode Lonjsko polje, gdje su predstavljeni tradicijski proizvodi od turopoljske svinje.

‘Turopoljska svinja jedna je od najstarijih europskih pasmina svinja te autohtona hrvatska pasmina, nastala u Turopolju tijekom ranoga srednjeg vijeka. Nažalost, danas gotovo da je više uopće nema. Trenutačno je svega 19 registriranih uzgajivača i proizvođača sa stotinjak krmača. Kako bi se proizvođače potaknulo na povećanje uzgoja, brigu i očuvanje turopoljske svinje, u tijeku je projekt ‘Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje’ koji je sredstvima Europske unije pokrenula Europska komisija. Radimo na brendiranju turopoljske svinje jer među potrošačima želimo razviti interes za tim tradicijskim proizvodima. To potiče lokalno stanovništvo koje se može baviti uzgojem, na ostanak i opstanak’, kazao je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Sajam je otvoren u petak, subotu i nedjelju od 9 do 20 sati, a ulaz za posjetitelje je slobodan.

N. M.


Tagged: , , , , , , , , , ,