1917: Prvi svjetski rat na filmskom platnu

Film redatelja Sama Mendesa ‘1917’ je u kategoriji najbolje drame pobijedio favorite, a sam je Mendes osvojio i Zlatni globus za najbolju režiju.Redatelj ovjenčan nagradom Osca, koji potpisuje kultne filmove ‘Skyfall’, ‘Spectre’ i ‘American Beauty’, u ratnoj drami ‘1917’ donosi svoj jedinstveni pogled na zbivanja u Prvom svjetskom ratu.

Film ‘1917’ je fikcija, ali određeni prizori i njegovi aspekti izvedeni su iz priča koje je Mendesu ispričao djed, pokojni Alfred H. Mendes, koji je također služio kao časnik u Prvom svjetskom ratu i onih koje su mu ispričali njegovi kolege vojnici. Ideja o jednom čovjeku koji nosi poruku s jednog mjesta na drugo postala je polazna točka na kojoj se temelji radnja cijele priče.

Film pripovijeda o dvojici mladih britanskih vojnika u jeku rata, časniku Schofieldu (George MacKay) i časniku Blakeu (Dean-Charles Chapman) koji su dobili naizgled nemoguć zadatak. Utrkujući se s vremenom moraju prijeći neprijateljski teritorij kako bi predali poruku koja bi mogla spasiti 1600 njihovih suboraca među kojima je i Blakeov brat. Ne uspiju li se probiti na vrijeme do njih, Nijemci će ih eliminirati. Ishod misije je neizvjestan, rizici su golemi.

U ovom impresivnom kinematografskom iskustvu, Mendes je virtuoznim redateljskim bravurama izložio publiku neposrednoj pogibelji i ogromnim razmjerima stradanja tijekom Prvog svjetskog rata. Mendes je, naime, ‘1917’ odlučio snimiti na najteži mogući način – tehnikom one take odnosno u kontinuiranom kadru, tako da gledatelji doista u svakom trenutku imaju doživljaj da se s mladim vojnicima probijaju kroz ratne strahote i po život opasne situacije koje vrebaju na svakom koraku.

Nijedna lokacija se u filmu ne ponavlja, pa se kamera neprestano kreće kroz krajolike. Izazov spajanja kadrova bio je u tome što je svaki prizor morao biti snimljen s nevjerojatnom preciznošću kako bi se dva kadra mogla neprimjetno spojiti na velikom platnu. Kako bi to osigurao Mendes je za spajanje kadrova koristio prolazak likova kroz vrata ili zavjese ili uz pomoć siluete, pokreta tijela ili nekog rekvizita. Zahvaljujući ovakvom načinu snimanja, publika dobiva najstvarniji, dosad na filmu neviđen, autentičan i opipljiv osjećaj što ti momci proživljavaju.

Idući važan element uspjeha ovog filma krije se u briljantnoj glumačkoj postavi. U filmu, uz Georgea MacKeyja i Deana Charlesa Chapmana, glume i Mark Strong kao suosjećajni i mudri kapetan Smith, Andrew Scott kao poručnik Leslie, ratom izmoreni zapovjednik Yorksa, Richard Madden kao poručnik Blake, Blakeov stariji brat koji maršira prema liniji Hindenburg, Daniel Mays kao narednik Sanders, koji odabire Blakea za misiju, Adrian Scarborough kao bojnik Hepburn i Jamie Parker kao poručnik Richards. Pridružuje im se oskarovac Colin Firth kao general Erinmore, koji šalje ovaj dvojac u misiju, te Benedict Cumberbatch kao pukovnik Mackenzie, zapovjednik 2. bataljuna, koji je uvjeren da se Nijemci povlače i odlučan je dovršiti posao.

Režiju potpisuje Sam Mendes, koji je i napisao scenarij zajedno s Krysty Wilson-Cairns. Film ‘1917’, u distribuciji Blitz filma pogledajte od 9. siječnja u CineStaru i ostalim kinima.

B. L.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,