193. Samoborski fašnik: Luda zabava pod maskama

Datum početka 193. Samoborskog fašnika se približava, a najstarija i najveća pokladna manifestacija u ovom dijelu Hrvatske spremna je prihvatiti desetke tisuća maškara od 22. veljače do 5. ožujka, potvrđeno je na druženju s medijima u kultnoj krčmi Gabreku 1929.U dva vikenda zabave pod maskama nudit će se cjelodnevni programi za velike i male posjetitelje, a sve pod ovogodišnjim motom ‘Posel se deli na fašničkoj baušteli’.

Šarene dječje povorke, satirični nastupi uz jedinstvena alegorijska kola Samoboraca i Samoborki, gostujuće maskirane grupe iz cijele Hrvatske i Slovenije, bogate nagrade za grupne, pojedinačne i obiteljske maske, glazbeni programi uz neke od najvećih domaćih zvijezda, sportske i zabavne igre za vješte i nevješte, grad ukrašen autorskim dekoracijama, luna park, bogata štandovska ponuda hrane, pića i suvenira te još bogatija ugostiteljska ponuda posebno uređenih samoborskih lokala, tone krafni i još više tona dobrih vibracija… Ukratko to je ono što očekuje sve posjetitelje 193. Samoborskog fašnika s ciljem da im se omogući kratki predah od svakodnevice u jedinstvenom samoborskom, fašničkom ambijentu.

‘Program se odvija i ove godine na četiri lokacije u centru Samobora, bogat je i raznolik. Pozivam sve da nam se pridruže na otvorenju u petak, 22. veljače, kada se nadamo da će gradonačelnik Krešo Beljak predati vlast maškarama’, rekla je operativna direktorica Samoborskog fašnika, Marijana Obad Slamar, dodavši da se programom odlučilo zadovoljiti maškare svih godišta.

Poziv svima da svrate u svjetsku fašničku metropolu uputili su zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec te zamjenik zagrebačkog župana Hrvoje Frankić. Početak Fašnika priprema se za petak, 22. veljače, kada će od 19 sati na središnjoj pozornici Trga fašničkih velikana nova vlast preuzeti ključeve Grada nakon čega će sve do 5. ožujka Samoborom vladati Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal.

‘U radu je spas, u neradu blagostanje, a ja sam uvijek za blagostanje’, poručio je Princ Fašnik, dok su Sraka, Sudec i Fiškal iskoristili priliku predstaviti niz fašničkih infrastrukturnih projekata za koje će biti potrebne silne radne snage, od vrtićkih do penzionerskih, jer su si u zadaću dali svima omogućiti posao, primiti pod svoje krilo napaćeno radništvo i omogućiti im priliku za osvajanje neke od nagrada iz bogatog fonda.

Naime, svakog dana birat će se najbolje maske, a one koje se najviše budu dojmile članova stručnog žirija vidjet će se u velikom finalu završnog dana. Među maskiranim pukom kretat će se i Fašnička patrola, koja će samoinicijativno nagrađivati one maškare koje možda nisu spremne za izlazak na fašničku pozornicu, ali su svojim dobrim raspoloženjem zaslužile biti primijećene.

Nagrade će zaslužiti i oni koji obiđu 14 ugostiteljskih punktova i to dokažu pečatima u Fašničkoj putovnici, koja je ujedno i Radna knjižica. Ispunjenu Putovnicu/Radnu knjižicu treba dostaviti do 5. ožujka u ured Turističke zajednice kako bi se završne večeri izvukli i dobitnici vrijednih nagrada.

Vikend prijepodneva tradicionalno će biti namijenjena najmlađim maškarama, dok će poslijepodneva nuditi programe i za one starije maske, svake večeri uz glazbenu završnicu i besplatni koncert. Nastupaju Mladen Grdović (petak, 22. veljače), Neno Belan i Fiumens (subota, 23. veljače), Gazde (nedjelja, 24. veljače), klapa Intrade (petak, 1. ožujka), Songkillers i TBF (subota, 2. ožujka), Slavonske lole (nedjelja, 3. ožujka) te Let 3 i El Combo (utorak, 5. ožujka). Uz njih, za čarobne glazbene trenutke velikih i malih tijekom fašničkih vikenda pobrinut će se i Roko Vušković, Endi, Kreativni nered, Trilikum, Krivi smjer, Daddy Cool, King Size, Fakini…

Za najaktivnije maškare pripremljene su i sportsko-zabavne aktivnosti, tradicionalna orijentacijska trka Srakotrk za maskirane mališane, novoizmišljeni Fašnički triatlon na klizalištu u bivšoj vojarni, a demonstrirat će se i umijeće vožnje bagera žmirećki, jer se sprema i nevjerojatno zabavna Bauštelska utrka. Središnjim trgom prodefilirat će i svojim nastupima nasmijati sve okupljene i vrijedni samoborski mjesni odbori: Gradska četvrt Južno naselje, zajedno mjesni odbori Vrbovec i Medsave te Domaslovec, Konšćica, Hrastina, Rude i Celine. Nasmijati se možete i uz besplatne prateće tiskovine Samoborskog fašnika, satirične listove Sraku i Ričet.

K. S. / Foto: Edin Tuzlak


Tagged: , , , , , , , , , , ,