194. Samoborski fašnik: Otvara Bebek, a zatvara Rozga

Samobor uskoro postaje grad maškara, jer bliži se 194. Samoborski fašnik, najvažnija i najveća turističko-zabavna manifestacija koja uspješno njeguje tradiciju.Vrhunska zabava pod maskama za sve generacije, odlična atmosfera, bogata ugostiteljska ponuda uz neizostavne krafne, kao i koncerti glazbenih zvijezda naše estrade, samo su neki od razloga zbog kojih vrijedi doći od 14. do 25. veljače na 194. Samoborski fašnik, koji se održava pod geslom ‘Od bedaka do superjunaka’.

Samoborski fašnik svake godine posjeti na tisuće posjetitelja, a očekuje se da će tako biti i ove godine. Najveći dio fašničkog ludila i veselja odvijat će se na središnjoj fašničkoj pozornici na Trgu kralja Tomislava, odnosno Trgu fašničkih velikana, gdje će koncerte održati poznati glazbeni izvođači i pjevači.

Tako će na otvorenju fašničkih spelancija, nakon preuzimanja ključeva grada, na Valentinovo, 14. veljače, publiku zabaviti glazbena legenda Željko Bebek. Dan kasnije u subotu, 15. veljače, Slobodnom fašničkom republikom odzvanjat će klapska pjesma, jer ponovno dolaze Tomislav Bralić i Klapa Intrade, dok će u nedjelju 16. veljače, pozornicu zauzeti tamburaški veseljaci Slavonske lole.

Drugi fašnički vikend u Samoboru, u petak, 22. veljače, otvara grupa Magazin, subotu, 23. veljače, rezervirajte za majstore rock balada iz Opće opasnosti, a u nedjelju 23. veljače nastupa Tamburaški sastav Garavi. Velika završnica u utorak, 25. veljače, pripast će Jeleni Rozgi.

Novost fašnika je tzv. Urbana zona, kod samoborskog kina, gdje će se uživati u urbanoj glazbi, ali i breakdanceu kao i radionicama izrade grafita.

Osim glazbenika, pozivu fašničkih vlastodržaca, a to je ove godine ekipa iz Srakostripa (Princeza Sraka alias Sraketa, Princ Fašnik, Sudec alias Mitoman i Fiškal alias Mutiman), redovito se odazivaju i gostujuće karnevalske skupine iz cijele Hrvatske i šire. Majstori fašnikovanja dolaze iz Domašinca, Štefanca, Makarske, Dobove, Ključa Brdovečkog, Labina, Ptuja, Pule, Supetra, Kutine, Lonjskog Polja, Cavtata, Pelješca i Ploča.

Održat će se i bogat program za djecu, kako na glavnoj pozornici, tako i u prostoru male dvorane Galerije Prica na Trgu Matice hrvatske, a zabave neće nedostajati ni u lunaparku, iza kina.

Posjetitelji će se moći okrijepiti uz bogatu ponudu jela i pića na brojnim štandovima, kao i u kafićima i ugostiteljskim objektima koji će raditi duže nego obično.

Osim odlične zabave, motiv za maskiranje su vrijedne nagrade za one najbolje, najmaštovitije i najkreativnije. Stoga pripremite maske i dođite u Samobor i ne zaboravite da ‘bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik’!

E. K.


Tagged: , , , , , , , , , , ,