2. BeerYard festival u dvorištu Močvare

Jednodnevni festival koji spaja tri nezavisne scene; craft pivovare, street food i glazbu, BeerYard festival, u svojem drugom izdanju održava se u subotu, 2. rujna od 13 sati u velikom dvorištu Močvare, na istoj lokaciji na kojoj je prošle godine započela ova #DoživiHmelj priča.

Potaknuti sjajnim prošlogodišnjim komentarima, kako posjetitelja, tako i pivara, ove godine priča se širi, dolaze strane pivovare i veći broj domaćih, pouzdaniji street food objekti i odlični, široj publici relativno nepoznati, nezavisni bendovi različitih glazbenih žanrova.

Možemo reći da Hrvatsku i dalje trese craft groznica jer se broj ljubitelja craft piva povećava, a ponuda domaćih craftova je sve obilnija. Ista stvar događa se i u susjednim zemljama, što je samo plus cijelom craft pokretu na ovim prostorima.

Najveća novost ove godine su gostovanja stranih pivovara. Naglasak je na Španjolskoj odakle dolaze njih četiri, dok je peta pivovara iz Estonije. Svi predstavnici pivovara osobno će prisustvovati festivalu, sudjelovati u panelima i odgovarati na pitanja posjetitelja.

Ukupno 21. domaća pivovara potvrdila je dolazak, što znači da se ove godine očekuje preko 25 craft pivovara na festivalu; 5th element, Bad Brewery, Beckers brewery, Bošnjak, Brlog, Bura brew, Crafters, Dubrovačka pivovara, Garden brewery, Križevačka, LAB, Medvedgrad, Mlinarica, Nova runda, Pivionica, Pulfer, Slawoner, Valens, Varionica, Varoška pivovara i Zmajska pivovara.

Od stranih pivovara sudjeluju; Balate brewery (Španjolska), Gar Gar brewery (Španjolska), Laugar brewery (Španjolska), Marina brewery (Španjolska), Sori brewing company (Estonija).

I ove godine uz craft pivovare predstavit će se i craft pubovi; Craft Room, Hop In Craft Beer Bar i All In koji će, između ostalog, za tu priliku točiti piva koja se prethodno još nisu pila u Hrvatskoj.

Prošle godine na festivalu su bila predstavljena tri edukacijska panela, a s istom praksom nastavlja se i ove godine. U 14 sati započet će panel na temu ‘Španjolska pivska scena’ na kojem će sudjelovati sve gostujuće pivovare iz Španjolske, a moderator će biti Marko Ožegović s pivskog portala Pivarium. U 16 sati kreće panel s glavnom temom crowdfundinga pivovare u kojem će glavnu riječ imati Pyry Hurula, direktor i suvlasnik pivovare Sori brewing koja je 2013. godine prikupila oko 500.000 eura pomoću crowdfunding kampanje bazirane na prodaji udjela u poduzeću. Panel će moderirati Domagoj Jakopović Ribafish. Na zadnjem panelu u 18 sati craft pivari će predstaviti nacrt za osnivanje udruge malih nezavisnih pivovara.

Ponuda hrane ove godine uključuje tri street food objekta; American bar dollar iz Varaždina, Rocket burger iz Zagreba i Bistro Franz iz Bjelovara.

Glazbeni dio festivala čine četiri zagrebačka benda; Dno, Throattwister, Pičke vrište i Cojones. Svirka počinje od 19 sati.

B. F.


Prvi BeerYard festival u Močvari

Tagged: , , , , , , , , ,