Samobor će u subotu, 16. studenoga, na Trgu Matice hrvatske ugostiti 2. Dane samoborske češnofke.
Manifestacija je posvećena ovom domaćem specijalitetu, prvom hrvatskom polutrajnom proizvodu zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.
Posjetitelji će od 14 do 19 sati moći kušati samoborske specijalitete poput Rudarske greblice, samoborskih vina obitelji Filipec i Pavlin te bermet i muštardu. Za djecu je pripremljen kutak s radionicom, dok će tamburaši i DJ sve zabavljati uz kuhano vino i pečene kestene. Posebno se izdvaja radionica spravljanja Samoborske kotlovine koju vodi majstor Danijel Jednar.
Samoborska češnofka izrađena je od svinjskog mesa s dodatkom govedine i začina, uz specifičan uvarak od češnjaka i dimljenje na bukovini. Tradicionalno se ručno povezuje drvenim štapićem, a njezina priprema traje do 48 sati.
I. K. Foto: Edin Tuzlak