2. Dok’n’Ritam: Festival muzičkog dokumentarnog filma u Beogradu

Drugi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam održat će se od 1. do 4. lipnja u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu.Na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima. Ove godine natjecateljski program podijeljen je u međunarodnu i nacionalnu selekciju. U revijalnom dijelu, publika će imati priliku na otvaranju festivala premijerno u regiji pogledati film ‘Rumble: The Indians Who Rocked the World’. Film o ulozi starosjedilaca sjevernoameričkog kontinenta u povijesti popularne muzike, predstavlja malo poznatu priču isprepletenu oko nevjerojatnih karijera nekih od najvećih muzičkih legendi koje su porijeklom Indijanci: Charley Patton , Jimi Hendrix, Robbie Robertson, Mildred Bailey… Film otkriva njihov utjecaj, pripovijedajući o esencijalnom, mada do sada skrivenom poglavlju rock’n’rolla, jazza, bluesa i soula koje je neraskidivi dio našeg kulturnog identiteta. (Festivali i nagrade: Sundance 2017, Specijalna nagrada žirija za maestralnu naraciju, Hot Docs Toronto 2017, Nagrada publike za najbolji film na festivalu).

Dokumentarac o Zabranjenom pušenju

Srpsku premijeru imat će film ‘Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words’, uzbudljiv dokumentarac o jednome od najutjecajnijih muzičara druge polovice 20. stoljeća. Predstavljanje specifičnih, raznovrsnih muzičkih stilova i akteri dokumentaraca koji inzistiraju na konceptu-performansu, glavne su odlike ovogodišnjeg izdanja Dok’n’Ritam festivala. U okviru natjecateljskog programa, između ostalog, bit će prikazani filmovi ‘No Smoking In Sarajevo’, dokumentarac o bendu Zabranjeno pušenje i ‘Neka je dan radostan’, zanimljiv dokumentarac o makedonskoj rock grupi Kulturno umetnički rabotnici. Publika će imati priliku provozati se hip hop prugama kroz bosanski film ‘Soul Train’, a saznat će se još kako je ‘Panta dospeo na kazan’ i ‘Zašto je Dragan napravio orkestar’.

Filmovi koji govore o pop rock sceni 1970-ih godina na ovim prostorima, grupama Lutajuća srca (iz Niša), pod nazivom ‘Lutajuća srca – arhiv emocija’ i ‘Buldožer – LP Pljuni istini u oči’, također će biti dio natjecateljskog programa. ‘Najvažniji dečko na svetu’, naziv je još jednog veoma interesantnog filma, u kojem upoznajemo fanove Justina Bibera, a tu je i neobična priča o ljudima koji se prerušavaju u stripovske i filmske heroje – film ‘Vanila Stop!’ u Vice produkciji.

Film o slovenskoj grupi Buldožer

Još jedan programski novitet jeste i fokus na muzičke dokumentarce određene kinematografije – ovog puta, izbor je pao na grčku kinematografiju, pa će publika imati jedinstvenu priliku premijerno pogledati četiri ostvarenja.

U programu festivala nazvanom Notabuk bit će predstavljene knjige koje se bave muzikom i muzičarima. Festivalu u goste dolazi zagrebački Rockmark – prva muzička knjižara u regiji, koja na svojim policama trenutačno broji više od 800 naslova muzičkih knjiga. Razgovarat će se o knjigama posvećenim sastavima Doors, Kurtu Cobainu, Bruceu Springsteenu, predstavit će se i najnovija biografija ‘Prince’ te nove muzičke knjige koje dolaze iz beogradske Lagune: ‘Godine na 6’ Vlade Džeta i ‘Kada kažeš da sam tvoj’ Gorana Skrobonje.

Posebno zanimljiv program festivala bit će Work In Progress, koji predstavlja muzičke dokumentarce koji su u nastanku. Ove godine predstavit će se četiri takva dokumentarca. Work In Progress veoma je značajna sekcija, zato što je festival inicijalno posvećen afirmaciji i promociji muzičkog dokumentarca kao žanra, i posebno, srpske produkcije muzičkih dokumentaraca. Ovaj segment uključuje gostovanje autora, uz isječke sa snimanja, odabrane kadrove, fotografije, muzičke numere…

Redatelj Milan Nikodijević priprema film ‘Rokopisac’, posvećen radu Petra Pece Popovića, novinara, publicista i jednoga od utemeljitelja rock kulture na ovim prostorima. Redateljica Biljana Tutorov predstavit će film o Darku Rundeku i Cargo Orkestru, pod nazivom ‘Kargo’, a u ulozi koproducenta, predstavit će i dokumentarac o Tusti, prerano preminulom pjevaču pulskog sastava KUD Idijoti, hrvatskog redatelja Andreja Korovljeva. Redatelj Pavle Terzić će predstaviti dokumentarac ‘BPM’ o elektronskoj muzici.

Lani je sa Srđanom Gojkovićem Giletom vođen razgovor na temu muzičara i religije. Ove godine razgovarat će se o utjecaju žena na muzičku scenu regije danas, kao i o značaju muzičkih dokumentaraca i festivala muzičkog dokumentarnog filma u okruženju.

Na otvaranju festivala, 1. lipnja, nastupit će regionalna zvijezda mlađe generacije Sara Renar. Njezin zvuk opisan je kao alternativan s primjesom indie i pop muzike uz malo elektronike, a Sarina pojava i specifičan izraz postali su prepoznatljivi i popularni širom regije. Zatvaranje festivala obilježit će koncert iznenađenja, a grupa Kulturno umetnički rabotnici iz Makedonije, svirat će uz njima posvećen film ‘Neka je dan radostan’, koji se nalazi u međunarodnom natjecateljskom programu.

Žiri 2. Dok’n’Ritam festivala čine Toni Šarić, promotor muzičkog filma, direktor festivala dokumentarnog rock filma DORF, koji iza sebe ima deset uspješnih izdanja, zatim muzičar Rambo Amadeus i redatelj Mladen Đorđević, jedan od selektora beogradskog FEST-a. Oni će dodijeliti dvije nagrade, za najbolji film iz međunarodne i za najbolji film iz nacionalne selekcije.

Publika će opet imati priliku odlučivati o najboljem filmu (posljednjeg dana festivala bit će dodijeljene nagrade žirija i publike) koji će dobiti nagradnu skulpturu, čiji je autor regionalno poznati kipar Vitold Košir, a nakon projekcija filmova bit će održani razgovori s autorima.

I za kraj, riječ umjetničke direktorice Sandre Rančić: ‘Drugo izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam donosi nam neke sasvim nove priče o muzici i muzičarima širom planeta. Šaroliko, puno impresivnih rifova, sinkopa koje naglašavaju poruku određene zajednice ili pojedinca. Glavni kod ovogodišnjeg izdanja festivala jeste predstavljanje autora koji u svom izrazu muziku koriste kao bazu za profiliranu poruku koju u kozmos šalju igrom, performansom. Da, na dobrom smo putu – činjenica je da se domaća produkcija povećala i kako su se stekli uvjeti za nacionalnu natjecateljsku selekciju i afirmaciju žanra. Ogroman povijesno-kulturološki utjecaj koji su izvršili muzičari u prošlom stoljeću, obećava nam veliki broj muzičkih dokumentaraca u 21. stoljeću. I zato, krenimo odlučno. Dok je ritma, Dok-en-ritam bit će tu da to zabilježi.’

B. G.


Dok’n’Ritam: Festival muzičkog dokumentarnog filma


Tagged: , , , , , , , ,