2. festival Vino Dalmacije u službi lokalnih vinara

U Splitu je, u Sveučilišnom Kampusu, održan drugi festival Vino Dalmacije, a već sada se da naslutiti kako se profilira kao jedna od najvažnijih manifestacija za dalmatinske vinare.Udruženje Vino Dalmacije, kao glavni organizator, pokazalo je da im je misao vodilja kreirati poslovno događanje po mjeri tamošnjih vinara. Zato je festival održan u ožujku, kada se dalmatinski ugostitelji pripremaju za sezonu i odabiru vina za svoje vinske liste.

Održane su i zanimljive edukativne radionice na kojima su se, uz stručne predavače, promatrala autohtona dalmatinska vina u kontekstu svjetskih trendova.

Vinske radionice

Dica sunca zlatnoga – Kompleksna bijela vina Dalmacije: pošip, maraština, vugava, grk, malvasija dubrovačka
Crnooki južnjak – Plavac mali
Superdalmacija – Internacionalne sorte u Dalmaciji: Vina francuskih sorti te kupaže autohtonih i francuskih sorti
The Rebirth Of Amber Wines – predavač: Joanne Ahearne
Male bile ćakule – Svježa lagana bijela vina Dalmacije: debit, kujundžuša, bogdanuša
Ruže ispod odrine – Roza Dalmacija: opol, plavac mali, plavina, babić, lasina
U kantunu konobe – Kompleksna crna vina Dalmacije: babić, tribidrag (crljenak kaštelanski)

Izvrsna francuska kupaža usred Strmendolca

Dugoročno, kako su najavili organizatori, najvažniji cilj je udruživanje dalmatinskih vinara kako bi zajedničkim snagama ostvarili bolje rezultate promidžbe dalmatinskih vina. S obzirom na rast broja izlagača u odnosu na prvo izdanje, festival Vino Dalmacije na dobrom je putu da stvori sinergiju dalmatinskih vinara i potakne ih na zajednički nastup na tržištu.

Festival treba pohvaliti i zbog toga što su organizatori shvatili kako je bitno dobiti što veću pozornost medija, pa su osim lokalnih, na Vino Dalmacije pozvali i novinare iz Zagreba. Smještaj je osiguran u nedavno otvorenom hotelu Ora ****, kojeg odlikuju komforne sobe i ljubazno osoblje, te blizina mjestu održavanja festivala.

Bilo je prilike ‘poviriti’ i malo izvan Splita, do Vinarije Krolo u Strmendolcu ponad Trilja, gdje su nas u duhu dobrih domaćina ugostili Dražan Krolo i članovi njegove obitelji uz izvrsne zalogajčiće te pašticadu i teletinu ispod peke. Naravno, sve su to pratila njihova izvrsna vina: lepršavi Chardonnay 2017, ‘najsjeverniji’ Pošip 2017 i Crljenak 2017 te sjajna crna barikirana kupaža Cabernet sauvignona i Merlota iz 2013. kakve se ne bi postidjele ni najbolje francuske vinarije.

M. T. / Foto: WAC i FAMA


Tagged: , , , , , , , , , ,