2. Hrvatski festival hrane i vina

Otvoren je 2. Hrvatski festival hrane i vina u Areni Zagreb koji okuplja male i velike proizvođače hrane i vina iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja s naglaskom na Italiju kao zemlju pokrovitelja.Hrvatski festival hrane i vinaOko 300 izlagača i više od 80 sati programa, gotovo 40 kulinarskih radionica vrhunskih hrvatskih i inozemnih chefova, među kojima se posebno ističu Andrej Barbieri, Christian Cabalier i Branko Ognjenović te gosti iz inozemstva Janez Bratovž, Renato Rizzardi i Gianluca Fusto. Posjetitelji Festivala moći će sudjelovati i u vinskim radionicama, i to njih 13, na kojima će priznati sommelieri kao što su Jelena Šimić Valentić, Krešimir Hren, Mario Meštrović, Sandi Paris te mnogi drugi predstaviti autohtone hrvatske vinske sorte poput gegića, pošipa, grka, terana, babića, plavca malog te inozemne vinske sorte koje se uzgajaju na domaćem tlu poput crnog pinota. Također na vinskim radionicama bit će predstavljeni i mnogobrojni gosti iz susjednih zemalja i regija kao što su vinari iz Hercegovine, Italije (Furlanija), Slovenije, Makedonije i Vojvodine.

Jedan od ciljeva 2. Hrvatskog festivala hrane i vina je svakako edukacija mladih naraštaja, svih onih koji su željni upoznati eno-gastro svijet, ali i aktivnih sudionika prehrambene industrije, stoga su organizatori pripremili i zanimljive teme okruglih stolova – Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora održat će predavanje i diskusiju o ‘Perspektivi proizvodnje hrane u RH.

Posjetitelji će zasigurno uživati i u eno-gastro predstavljanjima hrvatskih županija te njihovim blagodatima koje će ponijeti u Zagreb te predstaviti znatiželjnim ljubiteljima autohtone hrvatske kuhinje.

Povodom svečanog otvorenja 2. Hrvatskog festivala hrane i vina, kratke govore održali su i gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanica Italije Emanuela D’Alessandro te direktorica Festivala Đurđa Protić koja je uz slogan ‘Kušajte ljubav na stolu’ pozvala ljubitelje eno-gastro svijeta svih generacija da posjete Arenu Zagreb od 3. do 5. travnja te se prepuste kulinarskoj avanturi za pamćenje.

P. R.

Tagged: , , , , , , ,