20 posebnih vina na radionici Sva lica Škrleta

U prostorijama Spaces Matrixa u Zagrebu održana je vinska radionica pod nazivom ‘Sva lica Škrleta’.

Okupili su se vinari iz cijele Moslavine te ustupili svoja najveća škrletovska blaga iz podruma. Imali smo priliku kušati pjenušave, svježe, odležane, iz mora, ekološke, iz amfora, predikate…

Svaki Škrlet bio je poseban na svoj način i nijedan nije bio isti. Kušanje čak 20 različitih Škrleta u svim stilovima, nije bio lagan zadatak, ali se pokazalo što sve ova sorta može i da daje zaista ozbiljna vina. Radionicu je vodio Tomislav Jakopović, a uveličali su je i vinari: Nikica Katić (Klet Romić), Zoran Jančar (Vinarija Jančar), Sven Đozo (vinarija Lagena), Antun Glavica (Vina Glavica), Ivana Gelo Seletković i Zvone Seletković (Vina Seletković) , Tomislav Trdenić (Vinarija Trdenić), Ivica Florijanović (Vinarija Florijanović), Tomislav Veseljak (ispred Vinarije Kezele), Tomislav Voštinić (Vinarija Voštinić Klasnić) i Ivan Kosovec (OPG Ivan Kosovec). Na radionicu su se odazvali profesori Ivan Pejić i Zvjezdana Marković s Agronomskog fakulteta, koji su mnogo radili na škrletu i izdavanju monografije ‘Škrlet’.

Radionica je održana uz financijsku potporu samih vinara, Udruge voćara i vinogradara Lujo Miklaužić te nesebičnu donaciju Domagoja Plešea, Kutinjanina koji se oduševio ovim projektom.

Cilj radionice je, uz partnerstvo Udruge voćara i vinogradara Lujo Miklaužić, Proizvođačka organizacija Škrlet, Udruge Škrlet Moslavina, najaviti zajednički rad na promociji Škrleta i Moslavine kao vinske regije. Plan je organizirati radionice za svakog vinara zasebno ili po nekoliko vinara po radionici, kako bi imali priliku prezentirati svoje vinarije i vina koja proizvode uz Škrlet. Također, od proljeća se planira radionice i razne događaje raditi u prostorima vinarija i vinogradima, kao i organizirati vinske ture iz Zagreba.

‘Rečenica koja je mene oduševila tijekom organiziranja ove radionice je Zajedno smo jači i moja svrha je da vinari ne zaborave tu rečenicu i da im pokažem da zajedno možemo mnogo toga učiniti za dobrobit svih nas, Moslavine i našeg Škrleta’, rekla je organizatorica Ivana Pranjić i dodala: ‘Posebnu zahvalu od mene javno su dobili Nikica Katić iz Kleti Romić, koji je s jednakom strašću bio uz mene od same ideje do realizacije. Također moram spomenuti i Janka Kezelea i Tomu Voštinića, koji su mi bili velika podrška tijekom organizacije sa svojim prijedlozima, idejama i kontaktima. Ali također ogromno hvala svim vinarima koji su se priključili i podržali ovu radionicu, sa svojim vinima i svojim prisustvom na radionici. Ništa od ovoga ne bi bilo izvedivo da nam svima ogromnu podršku nije dao i Tomislav Jakopović, koji je svojom stručnošću, znanjem i fantastičnom poznavanju ove sorte vodio cijelu radionicu kušanja svih 20 velikih vina.’

V. V. / Foto: Nikola Zoko


Predstavnici vinarija Košutić, Seletković, Glavica i Klet Romić s Tenom Katić TZG Kutine

Tagged: , , , , , , , , , ,