21. Tjedan češkog filma

Uz misteriozne uljeze, ostarjele rockere, češki film noir i puno smijeha ulazimo u treće desetljeće češko-hrvatskog filmskog prijateljstva. Uz ostvarenja dobro nam poznatih redatelja, programom će se ove godine predstaviti čak tri izvrsna debitantska filma.
21. Tjedan češkog filmaOd 7. do 12. listopada u kinu Europa zagrebačkoj će se publici po 21. puta predstaviti izbor recentnih čeških filmskih ostvarenja. U Tjednu češkog filma, jednoj od najstarijih međunarodnih filmskih manifestacija u Hrvatskoj, humorom nam bliska i uvijek rado viđena češka kinematografija, predstavit će s ukupno šest naslova. Tjedan započinje filmom ‘Idemo na more’, debitantskim ostvarenjem poznatog češkog glumca mlađe generacije Jiříja Mádla, a donosi i dva češka hita – osvajača nagrade publike Festivala u Karlovym Varyma, komediju ‘Revival’ u režiji Alice Nellis te romantičnu dramu ‘Krila Božića’ redateljice Karin Babinske koji je po broju kino gledatelja jedan od deset najuspješnijih filmova prošle godine u Češkoj.

Uz dobro nam poznata redateljska imena koja smo s velikim interesom pratili na prethodnim izdanjima Tjedna češkog filma, kao što su već spomenuta Alice Nellis i Jan Hřebejk, redatelj komedije ‘Medeni Mjesec’, ove su godine programom obuhvaćena čak tri debitantska filma. Neka nova strujanja u češkom filmu otkrit će nam već spomenuti film Jiříja Mádla’ Idemo na more’, egzotična kombinacija found footage koncepta i dječjeg filma, zatim kompleksna tragikomedija ‘Pokvarenjaci’ u režiji Romana Kašparovskog te crnohumorni krimić ‘Krasno’ u režiji Ondřeja Sokola, koji atmosferom neodoljivo podsjeća na filmove braće Coen. Program je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu i Zagrebačkom pivovarom.

Kino Europa

Tagged: , , , , , , , , , ,