23. Dan narcisa: Konačno pad smrtnosti od raka dojke

Edukacijom i podizanjem svijesti o životnoj važnosti prevencije raka dojke obilježen je prvi proljetni vikend koji je protekao u znaku 23. po redu javnozdravstvene akcije Dan narcisa.Brojni liječnici, osobe iz javnog života te stotine građana okupili su se na središnjem događaju na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu i zajedno poslali poruku ohrabrenja o padu smrtnosti od ove zloćudne bolesti s 990 na 853 preminulih žena godišnje, ali i upozorenje o važnosti prevencije koja može spasiti još više života.’Značajan pad mortaliteta od raka dojke rezultat je desetogodišnjeg preventivnog programa otkrivanja raka dojke, ali i novih tehnika liječenja te bolje skrbi. Usporedbe mortaliteta sa zemljama EU odnose na razdoblje prije 2017., tako da u novim mjerenjima mi očekujemo i puno bolje stanje u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje!’, istaknuo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak.

Na središnjem događaju, liječnici su brojne zainteresirane građane educirali o tome kako prevenirati, pravovremeno prepoznati i liječiti rak dojke. Onima koji se bore s ovom bolešću, građani su pomagali donacijama za cvijet narcisa koji već pune 23 godine predstavlja simbol borbe protiv raka dojke.

Stručnjaci su naglasili i važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka, čiji podaci pokazuju da se na mamografski pregled ove godine odazvalo 64 % žena što je najveći odaziv do sada i dodatan vjetar u leđa za još bolje rezultate. Ciljevi ovog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.

U tu svrhu Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar na trgu je postavio mobilni mamograf u kojem su žene starije od 40 godina, koje su se prethodno naručile na ovaj pregled, obavljale mamografiju bez uputnice i plaćanja. Zbog specifičnosti mamografskog snimanja i ograničenog broja pregleda, one žene koje nisu uspjele obaviti ovu dijagnostičku pretragu informirale su se o mogućnostima naručivanja na preventivne mamografske preglede.

‘U sklopu Programa preventivne mobilne mamografije od 2004. godine, zaključno s 2018. godinom, pregledano je ukupno 46.859 žena, a od toga je čak 41 % tu pretragu obavilo prvi put. Ovim putem pozivamo sve Zagrepčanke između 40 i 49 godina te one starije od 69 da svoj mamografski pregled rezerviraju pozivom na brojeve telefona 01/4696 309 ili 01/4696 347‘, istaknuo je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Podršku borbi protiv raka dojke na Trgu bana Josipa Jelačića dali su brojni dužnosnici i osobe iz javnog života.

‘Do pada smrtnosti je došlo zbog opetovanih ciklusa programa ranog otkrivanja raka dojke zato što smo u relativno kratkom vremenu pregledali jako puno žena i samim time povećali vjerojatnost otkrivanja raka dojke u onoj najranijoj fazi. U idućim godinama očekujemo da ćemo skupiti plodove truda i da će smrtnost i dalje padati. U pitanju je i bolja skrb. Naši liječnici, prvenstveno onkolozi, brinu da pacijenti dobiju najbolju terapiju i pravovremeno. Tako se povećava mogućnost da se i otkriveni karcinom izliječi’, zaključila je dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka dr. Ilona Sušac.

S. C.


Tagged: , , , , , , , , , , ,